Datum: zondag 26 mei 2019, 17:55 - Auteur: Redactie

Solide Gemert laat droom Baronie uiteen spatten

Bijna, bijna was Baronie in een zetel geraakt voor promotie naar de Derde Divisie. Zondagmiddag verloor de Bredase club echter de ‘finale’ van concurrent Gemert, waardoor de vierde plek het weliswaar prijsloze, maar knappe lot is van de Baronnen.

Verslagen lagen de Baronnen na het laatste fluitsignaal op het kunstgras. Leeggespeeld na een krachten verslindend seizoen waarin het lange tijd aan kop ging van de Hoofdklasse B. De opgave vooraf was voor de thuisclub niet gemakkelijk. Gemert had immers aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de nacompetitie terwijl Baronie moest winnen. In een enerverende wedstrijd trok Gemert uiteindelijk aan het langste eind. Daarmee mochten de bezoekers zich uitermate gelukkig prijzen, omdat de thuisclub in de eerste helft tot drie keer toe werd gedwarsboomd door het aluminium. Het was dan ook een klein wonder dat Gemert bij rust niet op achterstand stond.

Beide ploegen begonnen enigszins voorzichtig aan de wedstrijd. Gemert speelde duidelijk behoudend en loerend op de counter. Baronie wilde niet in de val lopen om de levensgevaarlijke Gemertaanvallers te veel ruimte te geven en speelde aanvankelijk met de nodige voorzichtigheid. Het eerste gevaar kwam van de groenwitten toen Prent de diepgaande Mohammad lanceerde die zijn lob via de vingertoppen van Gemertdoelman Barten en de lat tot corner zag worden verwerkt. Baronie bleef het beste van het spel houden al waren de bezoekers steeds dreigend met hun uitvallen. Een schot van Kemper werd gestopt door Baroniedoelman Van Oorschot terwijl ook topscorer Van Pol de aandacht opeiste van de groenwitte defensie. Baronie was opnieuw dicht bij de openingstreffer toen Mijnhijmer, na een prachtige actie van Mohammad, buiten bereik van doelman Barten de paal teisterde. De Gemertse verdediging maakte overigens niet altijd een betrouwbare indruk. Want niet veel later was vrouwe Fortuna opnieuw op de hand van Gemert toen Vermeulen zijn pegel vanaf de zestienmeterlijn op de lat uiteen zag spatten. Gemert kwam intussen niet verder dan een wild schot van Kemper dat hoog over ging en een poging van Den Dekker die naast ging. Een in die fase sterk spelend Baronie was daarna opnieuw tot tweemaal toe dicht bij een treffer. Mekkaoui legde eerst fraai terug op de inkomende Mijnhijmer die uit geheel vrije positie het doel echter te hoog zocht. Niet veel later bezorgde de mee opgekomen verdediger Biekman de bal bij de inlopende Jens Wirix die echter een fractie te laat kwam om binnen te schieten. Vlak voor rust richtten de bezoekers zich nog even op maar een hard schot van Vereijken ging over het Bredase doel. Met de 0-0 ruststand mocht Gemert zich niettemin meer dan gelukkig prijzen.

Ook na rust greep de thuisclub aanvankelijk het initiatief. Mijnhijmer bracht met een fraaie actie Mohammad in schietpositie wiens schot echter voorlangs het vijandelijke doel ging. Amper een minuut later leek Jens Wirix na een steekpass van Mohammad op weg naar een treffer, maar een ultieme sliding van Jacobs voorkwam erger voor Gemert. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam Gemert echter steeds beter in de wedstrijd. Een vrije trap van Den Dekker belandde op het hoofd van de meegekomen verdediger Jacobs die rakelings over kopte. Bij de Baronnen namen de krachten steeds verder af waardoor Gemert steeds gevaarlijker werd. Van Pol kopte eerst nog rakelings voorlangs waarna het even later dan toch raak was. Vereijken slalomde fraai langs enkele Bredase verdedigers om vervolgens hard raak te schieten 0-1. Baronietrainer Van Poelje reageerde meteen door met Schuit en Haas twee aanvallende wissels in te brengen. Haas was bij zijn eerste balcontact meteen gevaarlijk maar zag doelman Barten redding brengen op zijn inzet. Een kopbal van diezelfde Haas leek een beter lot te verdienen maar veranderde via het achterhoofd van Jacobs slechts tot corner. Een solo van Mohammad langs 3 verdedigers leverde eveneens slechts een corner op terwijl een schot van invaller Umar in twee keer door Barten werd gekeerd. Het waren de laatste stuiptrekkingen van een leeggespeeld Baronie waarna Gemert in de slotfase de winst probleemloos over de streep kon trekken.

Omdat Halsteren onverwacht bij Leonidas verloor werd Gemert zelfs tweede in de eindstand waardoor het de eerste ronde van de nacompetitie ontloopt. Voor Baronie is het seizoen ten einde. De ploeg van trainer Jurriaan van Poelje en zijn afscheid nemende assistent Henk van de Langenberg kunnen niettemin terugkijken op een succesvol seizoen dat meer heeft gebracht dan voor iedereen mogelijk werd gehouden.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

Baronie – Gemert 0-1 (0-0)