Datum: zondag 14 november 2021, 23:29 - Auteur: Mica de Montigny

Terheijden pakt de koppositie op leeg sportpark Ruitersbos

Sportpark Ruitersbos bood zondagmiddag geen plek aan publiek, maar was wel goed voor spanning. SAB ontving Terheijden en het competitieduel in 4C was erg spannend te noemen. Uiteindelijk deden de dorpelingen fantastische zaken door in de slotfase de Bredanaars te verslaan.

Het is stil, leeg. De Ruitersboslaan bruist niet. Ook hier zijn de nieuwe Corona-maatregelen een doorn in het oog van de voetballiefhebbers, maar SAB-voorzitter Pieter van Ginneken doet zijn plicht. Hij ziet er persoonlijk op toe hoe het sportpark leeg moet blijven, zonder publiek om precies te zijn. Halverwege de eerste helft komen er wat mannen van Groen-Wit langs het veld staan, maar keren binnen een minuut weer terug naar de parkeerplaats. Ze tonen begrip voor de situatie, maar vinden het net als Van Ginneken jammer dat ze niet van een lekkere pot voetbal kunnen genieten. “Ook niet met een QR-code?” Vraagt één van de gasten. “Nee, helaas ook niet met een code”, blijft de voorzitter straight.

“Ik stuur ze liever niet weg, maar het zijn de regels nou eenmaal. Of je het er mee eens bent of niet. Wij willen als SAB niet het braafste jongetje van de klas zijn, maar we houden ons aan het beleid. Het is balen. Zo’n zondagmiddag op de club is cruciaal voor de vereniging. Het sociale contact, de inkomsten van de kantine, het valt allemaal weg. Het is een strop voor clubs, ook voor SAB.” Terwijl Van Ginneken QR-codes scant en de wedstrijd nog volgt als trouwe SAB-fan, dringt ook tot hem door dat het wel eens langer kan gaan duren dan de aangekondigde drie weken. “Ik vrees voor een nog langere tijd zonder publiek langs het voetbalveld. We zullen zien”, besluit hij met een bedenkelijke blik.

Ondertussen ontvouwt zich op de grasmat een interessant gevecht. Terheijden waarschuwt SAB met een aantal schoten, maar tot driemaal toe redt Peter de Koning het thuisteam. SAB doet het rustig aan. Bal over de achterlijn of de zijlijn? ‘Rustig aan’, klinkt het vanuit de Bredanaars. De ploeg van trainer Martijn Malinka lijkt het tempo uit het spel te willen halen, maar doet aardig mee. En na rust missen de Sint Anna Boys dé kans op glorie. Rick Mertens krijgt een bal in de vijandelijke zestien, maar deze valt net tussen hem en de uitstormende Terheijden-goalie Aron van Nijnatten. Mertens schiet, maar Van Nijnatten redt. Als je zo’n kans niet maakt, weet je dat Karma je pijn zal gaan doen.

SAB speelde na rust prima en zette Terheijden onder druk, maar de bezoekers vechten zich weer terug. De fysieke gesteldheid van Traaje lijkt de doorslag te geven. Eerst waarschuwde Terheijden SAB al met een bal op de lat, vlak voor tijd slaat Bjorn van der Heijden toe: 0-1. De ruimtes worden groter en Terheijden profiteert daar in blessuretijd van. Eerst redde De Koning nog katachtig bij een 1 op 1-stiuatie, maar diezelfde rebound wordt door topschutter Jaimy de Koning tegen de touwen geknald van het lege doel. Terheijden is uitzinnig van vreugde. De winstpartij zorgt ervoor dat het koploper is boven het favoriete RFC (op doelsaldo). SAB druipt af en is voorlopig veroordeeld tot de middenmoot.

De winnende coach Fred Vrolijk sprak na afloop met Voetbalinbreda.nl. “Of dit een bevestiging is van onze titelkandidatuur? Het seizoen duurt nog negentien wedstrijden. We doen leuk mee”, blijft hij terughoudend. “Maar ik denk dat we vandaag terecht hebben gewonnen. Voetballend waren we beter en we hebben de meeste kansen gehad.” In het thuiskamp vertelt aanvoerder Tonie Snoeren zijn verhaal. “De eerste helft was voor Terheijden, de tweede voor ons. We hebben tot de 0-1 de beste kansen gehad. Voetballend waren zij beter en hadden ze het geluk aan hun zijde drie minuten voor tijd. Het is zuur dat die goal viel, want voor dat moment waren wij de betere ploeg”, aldus de routinier.

SAB – Terheijden 0-2 (0-0)
0-1 Bjorn van der Heijden, 0-2 Jaimy de Koning.