Datum: zaterdag 22 juni 2019, 08:02 - Auteur: Redactie

‘De tien meest opmerkelijke amateur-transfers in Breda’

De KNVB heeft weer een administratieve kluif gehad aan de recente overschrijvingen. Sinds een paar dagen is de deadline verstreken en Voetbalinbreda.nl heeft de tien meest interessante transfers, in willekeurige orde, op een rijtje gezet.

JULIAN SEGEREN (WDS ’19)

Segeren verzuimde bij NAC Breda door te breken, maar boekte later wel successen bij de senioren van TVC Breda, waar hij uiteindelijk vanuit de kelder van het zondagvoetbal reikte tot de derde klasse. Met zijn inzicht, techniek en linkerbeen is hij een mooie speler om naar te kijken. Bij Internos liep het de laatste jaren mede door blessureleed niet zoals hij wilde en daar ligt een puntje van zorg. Maar, mits fit, heeft de oudste amateurclub van Breda er een parel bij die op alle posities uit de voeten kan aan de linkerflank of centraal op het middenveld.

DIEGO THEUNISSEN (TVC Breda)

Het verhaal van Theunissen is op zijn minst bijzonder te noemen. In de A1 van NAC Breda stond hij in 2011 nog tegenover FC Utrecht in de landelijke bekerfinale en dankzij het winnende doelpunt van huidig AZ-speler Mats Seuntjens werd het het toen feest: 2-1. Wegens een rugblessure kon Theunissen het allerlaatste stapje naar het eerste echter niet zetten. Nadat hij stopte, kietelde het weer en kwam hij uit voor TVC Breda enkele jaren terug. Daar stapte hij op een zinkend schip en opnieuw stopte hij. Onlangs trainde de rossige goalie mee bij TSC, maar TVC Breda verleidde hem om toch weer te proberen uit de zondag vijfde klasse te geraken. Theunissen is weer fit en gretig.

CREA ZIMMERMAN (Boeimeer)

Boeimeer is na de zomerstop een zaterdagclub, want het eerste verruilt de zondag voor een dag eerder. De club uit de Haagse Beemden is ver weggezakt. Eerder dit decennium nog opgeklommen tot de zondag tweede klasse, inmiddels zelfs gedegradeerd naar de vijfde klasse. Een speler die destijds mede voor veel promoties zorgde is Crea Zimmerman (foto). De beresterke spits is dan wel al een tijdje dertiger, hij blijft fit en solide. Misschien niet meer als diepe spits, maar uitstekend voor het zaterdag vierde klasse-niveau achter de nummer 9. De verwachtingen zijn hoog.

IBRAHIM IKILILOU (PCP)

Van Jong PEC Zwolle, naar Baronie en Barça: Ibrahim Ikililou kende geen stijgende lijn in zijn voetballoopbaan, maar nu SC Hoge Vucht min of meer is opgedoekt blijft hij echter wel actief in de zondag vierde klasse. Het is PCP dat hem wist te strikken, nadat het al een aantal jaren op hem aan het jagen was. De doelpuntenmachine is een garantie voor goals en nu PCP een aantal steunpilaren zag vertrekken krijgt Iba, zoals zijn bijnaamt luidt, de zware taak om de kleinste amateurvereniging van Breda in elk geval niet weer te laten degraderen: game on.

PRODIGE KIVUKU WAKANDAM (Terheijden)

Laten we eerlijk zijn: het enige dat onze redactie weet van deze speler, is dat hij bij het zaterdagteam van Terheijden dusdanig indruk heeft gemaakt, dat coach Fred Vrolijk hem naar de zondagselectie wilde overhevelen. Zijn vermelding in dit artikel is dus gebaseerd op het inzicht van Vrolijk, die al jaren actief is als (jeugd)trainer. Maar iemand met zo’n naam mag simpelweg niet ontbreken in onze top 10 van meest opmerkelijke transfers. Doe je ogen maar eens dicht en probeer zijn naam maar te typen: Prodige Kivuku Wakandam. Schitterend.

JUSTIN DEN TENTER (UVV ’40)

Een jonge verdediger, die zijn debuut in de zondag Hoofdklasse al maakte bij Baronie, maar niet wist door te breken. Het kan toch niet anders dan dat Justin Den Tenter drie treetjes lager zijn stempel gaat drukken op UVV ’40. Zeker gezien het feit dat coach Johan Gabriëls graag een opkomende rechtsback heeft in zijn team. In een interview op deze website gaf de rechtsback (20) al aan dat hij weer belangrijk wil zijn voor een ploeg. Zijn missie is dus veel de achterlijn halen en assists leveren en ook scoren, zoals hij in het hoogste jeugdteam van de Baronnen al deed.

CHAFIK BOUSHABA (Groen-Wit)

Het beest uit de Heuvel keert na heel wat jaren terug bij de club waar hij groot werd: Groen-Wit. In de zondag derde klasse moet de sympathieke kleerkast huis gaan houden, want de kleine volksclub uit Princenhage snakt naar een hoofdprijs. Als dertiger brengt Boushaba routine met zich mee, want na avonturen in België, bij Halsteren en Stedoco is hij de hoogste niveaus gewend. Zijn main-target is het scoreformulier halen. Extra mooi is de terugkeer van nog een spits: Koen Vaas. Als deze twee samen voorin zouden kunnen spelen moet het rendement wel door het plafond schieten.

MARTIJN BOERE (Beek Vooruit)

In Prinsenbeek is Beek Vooruit stabiel zondag tweedeklasser al enkele seizoenen en om dat minimaal te blijven heeft men na de zomer de beschikking over Martijn Boere. De 21-jarige Bekenaar speelde in de jeugd van NAC Breda en FC Dordrecht, maar redde het niet bij die profclubs. Zijn laatste club is Baronie, maar komend seizoen is hij dus in het oranje gehuld. Boere is een verdediger die ook op het middenveld kan spelen en heeft zelfs een eigen pagina op Transfermarkt. Er komt in elk geval iemand met ‘status’ binnen op sportpark de Heikant in het Bredase dorp.

NOUD EGGLY (Baronie)

Voor de kenners die Tim Eggly kennen is Noud Eggly de 2.0-versie. Zijn oudere broer kwam uit voor UVV ’40 en TVC Breda, nadat het in de jeugd van NAC al snel mislukte. Zijn broertje Noud deed het stukken beter, maar wist uiteindelijk geen contract af te dwingen bij de Keuken Kampioen-divisie club. Dat hij extra talent had bleek wel uit zijn selectie voor het Nederlands Elftal 014 jaren geleden, maar nu hij de stap naar de senioren moet zetten zat Baronie op de eerste rij. De linkspoot, met bovenbenen a la Clarence Seedorf, wil de Hoofdklasse stuk maken als hij weer fit is.

DENNIS PERAGON (JEKA)

Menigeen dacht dat Peragon over zijn hoogtepunt heen was, na zijn topscorerstitel bij Hoofdklasser Baronie, maar toen hij enkele maanden terug besloot om JEKA te helpen in de strijd tegen degradatie in 2E bleek dat Perra, zoals de bijnaam van de ervaren spits luidt, toch gretig genoeg is. Op de laatste speeldag zorgde hij nog met twee goals voor een belangrijke zege, waardoor alle degradatiestress tot het verleden behoorde. Komend seizoen sluit hij direct aan bij het eerste en dus is het niet de vraag of Peragon gaat scoren voor de Tricolores, maar hoeveel.