Datum: zaterdag 16 december 2023, 20:48 - Auteur: Redactie

Verliezend Baronie gaat als hekkensluiter winterstop in

In de Derde Divisie verloor Baronie zaterdagmiddag bij Hoek. De Bredanaars van coach Marco Verbeek gaan zodoende als nummer laatst de feestdagen tegemoet.

Het al tijden door veelvuldig blessureleed geplaagde Baronie zag in het donkere en sombere Zeeuws Vlaanderen de lucht al voor de wedstrijd nog maar eens nog donkerder kleuren. Alsof het ontbreken van Ouwerkerk, Zimmerman, Den Exter, Bortolotti, Van Haperen en Van Gestel nog niet genoeg was moest ook Oenen nog tijdens de warming up afhaken. Met drie jeugdspelers op de bank had trainer Marco Verbeek echter weinig keus meer over en waren de verwachtingen dus niet hooggespannen. Niettemin verraste Baronie de thuisclub bijna vanaf de aftrap toen de rappe Keuken alleen op Hoekdoelman Knipping afging die slechts ternauwernood redding kon brengen. Bij de eerste de beste goede Zeeuws Vlaamse aanval was het echter meteen prijs. De mee opgekomen verdediger Wantens denderde over Umar heen waarna zijn voorzet eenvoudig door de inkomende Schamp kon worden binnengeschoten 1-0. Maar Baronie wankelde door deze tegenslag niet. Mede geholpen door slordigheden in de Hoekse verdediging kreeg het zelfs kansen. Keuken veroverde op het middenveld de bal na een duel met Vandecandelaere en zag dat doelman Knipping zijn heiligdom had verlaten. Zijn lob van buiten het strafschopgebied verdween over de uitgelopen doelman maar helaas ook naast het vijandelijke doel. Dat moment luidde een sterke Bredase fase in waarbij vooral Townsend zich met een aantal gevaarlijke voorzetten liet gelden. De prima spelende El Bousaksaki zag zijn inzet via een verdedigend voetje net over gaan waarna ook Keuken in scoringspositie kwam maar teveel tijd nodig had om succesvol te kunnen zijn. De beste Bredase kans ontstond na een klein half uur. Na een uiterst fraaie aanval via El Morabit en Umar stak laatstgenoemde de diepgaande Cecilia knap weg. Doelman Knipping kreeg met een uiterste krachtsinspanning echter nog net zijn grote teen achter diens inzet waarna er slechts een corner resteerde. In de slotfase van de eerste helft nam de thuisclub het initiatief weer over en moest Baroniedoelman Brand handelend optreden bij schoten van Impens en Schalkwijk terwijl Baddaje een inzet van Hage van de doellijn moest halen.

Na rust schoot de thuisclub uit de startblokken om op zoek te gaan naar een snelle tweede treffer. Die kwam er dan ook al gauw. Na een snelle rush en een harde voorzet van Hage verdween de bal via het ongelukkige been van Ikhmech achter zijn eigen doelman 2-0. Amper enkele minuten later werd het na een corner van Impens zelfs 3-0. Een simpel knikje van Lion bij de tweede paal waar Baddaje niet alert was bij het inkomen van zijn tegenstander. Het bleek de genadeslag voor de groenwitten die niettemin bleven voetballen en qua veldspel beslist niet onderdeden voor de thuisclub. Dat leidde zelfs tot een fraaie tegentreffer van Loshi na goed voorbereidend werk van Cecilia 3-1. Voor het publiek werd het daarom een leuke open wedstrijd met kansen over en weer. Zo waren er voor de thuisclub nog mogelijkheden voor Schalkwijk en invaller Constancia en bij Baronie voor Loshi en Nagtzaam. Doelpunten vielen er echter niet meer.

Ondanks deze nieuwe nederlaag blijft trainer Verbeek vertrouwen houden in zijn selectie. Ook tegen Hoek was de voetballende potentie- en niet voor het eerst- weer duidelijk zichtbaar, maar dan moet de ziekenboeg na de winterstop wel leegstromen zodat hij eindelijk eens met zijn ideale elf kan spelen. Als hekkensluiter lijkt de positie voor de buitenwereld natuurlijk vrij uitzichtloos maar het zou van weinig realiteitszin getuigen om de hoop halverwege de competitie al helemaal op te geven. Bij een volledig fitte selectie schuilt er immers genoeg kwaliteit om aan een inhaalrace te kunnen beginnen. Daarom na de winterstop verdergaan met een schone lei, nieuwe moed en elan maar wel strijdend ten onder gaan.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

Hoek – Baronie 3-1 (1-0)
1-0, 2-0 en 3-0 Hoek, 3-1 Skender Loshi.