Datum: zondag 25 september 2022, 16:55 - Auteur: Redactie

VIDEO: Ooms maakt zich boos en velt vonnis over PCP

De stadsderby op de openingsdag van 4C is zondagmiddag beslist in het voordeel van TVC Breda. De promovendus won dankzij schitterende goals en een bizarre Panenka van PCP op de lat.

Op het kunstgrasveld van sportpark Kwakkelhut, een paar honderd mensen toekeken, ontvouwde zich een interessant gevecht. Vooral vooraf was het likkebaardend vooruitblikken: het Tuinzigtse talent Romano Rijndorp (16) tegen dertiger Mouhcine Zerouali alias de tovenaar. Of twee voormalige doelpuntenmachines in beide dug-outs. Johan Rijndorp, nu coach van de Viola’s, tegen de topscorer allerijden van Boeimeer, Lorenzo Boudewijns. Bij PCP ontbrak topscorer Mustapha Houba dan weer wel. Enfin, let’s go.

De wedstrijd was het eerste kwartier volledig in handen van de bezoekers uit Brabantpark. PCP speelde fel, gretig, geconcentreerd en mannelijk. Kort op de bal, druk op de laatste linie van de thuisclub en af en toe een flinke beuk uitdelend. TVC Breda was zichtbaar onder de indruk. Vooral Sofyan Meydubi boezemde de vervanger van de geschorste Bunyamin Canli angst in. De rechtsback werd meerdere keren gedold door de fysiek sterke en snelle flankspeler van PCP.

Bij een prima steekbal ontsnapte Meydubi uiteindelijk aan zijn aandacht, liep op goalie Jay Regter af, maar die kon niks meer doen aan de lekkere schuiver: 0-1. Op dat moment gooide TVC Breda de schroom van zich af. Alsof ze hardop tegen zichzelf zeiden ‘hey, van deze ploeg hoeven wij toch helemaal niet bang te zijn? Binnen mum van tijd speelde het dan ook drie kansen bij elkaar. Eerst een splijtende pass van Jeremy Sips, daarna een bal op de paal en een reuzekans voor Rijndorp.

Het tienertalent kreeg de bal voor zijn linker en hoefde alleen het hoekje uit te kiezen, maar leek enigszins te schrikken van de kans, waarop de bal een meter naast rolde. De paarshemden roken bloed. Iemand die bij uitstek geschikt om zijn prooi dan definitief te pakken is Jeroen Ooms (foto). De linksbuiten en topscorer van het vorige kampioensjaar scoorde op de voor hem typerende wijze. Naar binnen, bal voor de rechter en kaboem: 1-1. Zijn kanonskogels zijn echt van een andere niveau dames en heren.

TVC Breda leefde op en trok die vibe door. Ook na de pauze, toen Ooms een vrije trap mocht nemen op een meter of 25 van het doel van PCP-keeper Scott Colkin. Een wreeftrap zoals Cristiano Ronaldo vaak deed (knuckleball) volgde en de bal sloeg als een bom via de binnenkant van de paal in de kruising (zie video hier onder. Applaus en bewondering voor de MVP van TVC Breda. Iemand die zijn cijfers nooit kan benaderen, maar misschien nog de beste was van allemaal is Abdou Haalide.

De nummer 6 van de thuisclub. Een jonge leeuw, die de controle over het middenveld zelden verliest. Een jonge leeuw die loert op overstekend wild en toeslaat wanneer de roofdieren van PCP door willen breken. Tackles, intercepties, beukje hier en daar en voetballend de oplossing zoeken: Haalide is de Yaya Toure van de Kwakkelhut. Mede door hem lukte het de groenhemden niet om de gelijkmaker te forceren. PCP kwam dichtbij, maar kwam ook tekort. Zelfs na de goede wissels van Boudewijns.

Want met die wissels bracht hij meer elan in het zoekende team. Dat was het enige dat de coach goed deed, want met een rode kaart op zak moest hij de tweede helft achter de omheining staan. Hij had een grote waffel tegen de leidsman. Die kwam op zijn beurt de middencirkel niet uit, maar voor die kaart dan weer wel. De wissels trouwens: Achraf Mejout kwam erin en schoot een vrije trap op de lat. De andere invaller was Kasthuran Chelliah, hij kreeg een vrije schietkans schuin voor de goal en dwong Regter tot een ultieme krachtsinspanning.

Ook good old Crea Zimmerman zal zich achter zijn oren krabben. De spits is verrassend genoeg weer helemaal terug als speler van een eerste elftal en oogt fit, maar schoot een stuiterende bal hoog in het vangnet. Hij weet als doelpuntenmaker pur sang dat hij daar meer tijd had moeten nemen in plaats van een wilde knal. Maar de beste kans van allemaal was voor sterspeler Mouhcine Zerouali. Hij groeide dit weekend uit van held tot schlemiel. Een onaangename rol voor de voormalige showsteler van Groen-Wit.

Zo was hij vrijdagavond nog de gevierde man in de drukke sporthal van Cagemax in Gorinchem, zijn nieuwe profclub in het zaalvoetbal. Hij scoorde een hattrick en zag zijn ploeg daardoor met 4-2 winnen, onder het toeziend van heel wat meegereisde fans uit Breda. Maar de penalty die PCP kreeg kon hij niet verzilveren. Sterker nog, hij beging een flinke blunder. Een Panenka, die op de lat ketste: pijnlijk (zie video hier onder). Kans weg, duel klaar, TVC Breda de grote winnaar. De sigaren van Guust Smit zouden nog lang branden die avond.

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss

TVC Breda – PCP 2-1 (1-1)
0-1 Sofyan Meydubi, 1-1 en 2-1 Jeroen Ooms.