Datum: dinsdag 28 mei 2024, 21:51 - Auteur: Redactie

Stoutste fantasie van velen komt uit: NAC slacht Excelsior en ruikt de Eredivisie

NAC Breda staat met anderhalf been in de Eredivisie. Dinsdagavond won de Keuken Kampioen Divisie-ploeg van Eredivisionist Excelsior. De Rotterdammers kwamen met negen man te staan en bezweken onder de Brabantse druk: 6-2.

‘Never change a winning team’, zal Jean-Paul van Gastel gedacht hebben bij het maken van zijn opstelling. Hij begon aan het duel met Excelsior met dezelfde elf die drie dagen eerder met 0-3 wisten te winnen op bezoek bij FC Emmen.

Na minutenlang vuurwerk tijdens de opkomst was het aan de jongens op het veld om hetzelfde vuurwerk te brengen op het veld. Dat gebeurde ook. Er stonden nog maar net vijf minuten op de klok of we konden al twee kansen noteren voor de Parel van het Zuiden. Haugen kwam een teenlengte tekort na een goede voorzet van Jan van den Bergh en een schot van afstand van Oldrup Jensen vloog enkele centimeters naast het doel van Stijn van Gassel.

Na twaalf minuten spelen kreeg NAC dan ook wat het verdiende. Excelsior gaf op knullige wijze een hoekschop weg. Specialist Janošek legde de bal perfect op het hoofd van Oldrup Jensen. Hij verlengde de bal en bij de tweede paal kon Aimé Omgba de bal binnen knikken en daarmee de openingstreffer maken: 1-0!

NAC ging door met aanvallen en Excelsior kwam eigenlijk niet in het stuk voor in de openingsfase. Toch dook Troy Parrott plots op voor Van de Merbel. Een flinke kans voor de Rotterdammers, maar Pepijn van de Merbel had een wereldredding in huis om de gelijkmaker te voorkomen.

Een minuut later was de doelman kansloos, toen Lance Duijvestijn na een ongelukkig moment in de Bredase verdediging de bal in het doel wist te stiften. Een tegenvaller voor NAC na een zeer behoorlijke openingsfase: 1-1.

Dat NAC dit seizoen gevaarlijk is bij standaardsituaties is voor niemand een geheim meer. Ook nu weer. De kopbal van Oldrup Jensen belande op de hand van Lance Duijvestijn, die daarmee een zeker doelpunt leek te voorkomen. De VAR greep in NAC kreeg een penalty. Lance Duijvestijn moest het veld verlaten met een rode kaart. Dominik Janošek wist wel raad met die buitekansje en zette zijn ploeg op 2-1.

Het werd een gekkenghuis in het kolkende Rat Verlegh Stadion. NAC reeg kans na kans aaneen en het werd dan ook al snel 3-1. Wederom uit een corner. Van Gassel liet los en Jan van den Bergh was er als de kippen bij om de 3-1 te maken! Wat een weelde voor de ploeg van Jean-Paul van Gastel!

De eerste helft was knotsgek. Op slag van rust was het Excelsior dat een penalty kreeg van scheidsrechter Higler. Na een lange bal ontstond plots een één tegen één situatie, waarbij Van de Merbel te laat kwam. Een penalty en een gele kaart voor de doelman. Troy Parrott benutte de strafschop en zorgde daarmee voor de ruststand van 3-2.

In de tweede helft was NAC het even kwijt en hadden de tien van Excelsior zelfs even het betere van het spel. Met nog een half uur op de klok kreeg NAC weer grip op de wedstrijd en begonnen ze weer kansen te creëren. Invaller Koscelnik zag een inzet met links net naast gaan en Haugen kwam een teenlengte tekort om zichzelf op het scorebord te zetten.

Met nog 18 minuten reguliere speeltijd pakte Excelsior zelfs de tweede rode kaart. Arthur Zagré kreeg zijn tweede gele kaart en de Rotterdammers moesten verder met negen man.

NAC profiteerde gelijk van de situatie. Martin Koscelnik schoot de bal via een been van een verdediger met een boogje over doelman van Gassel heen: 4-2!

Later deed ook Elías Már Ómarsson nog een duid in het zakje. De invaller stond precies op de goede plaats toen Jan van den Bergh na een geweldige actie de bal bij de tweede paal lepelde. De spits kopte de 5-2 binnen tegen zijn oude club en maakte in blessuretijd 6-2 dankzij een heerlijke knal van afstand.  Zondag staat de return op het programma.

KLIK HIER VOOR DE SAMENVATTING EN ALLE GOALS!