Datum: woensdag 15 november 2023, 15:22 - Auteur: Mica de Montigny

Vluchteling uit Eritrea bloeit helemaal op in Brabantpark

Op zijn twaalfde arriveerde Mehari Emeha Kesate (foto) noodgedwongen in Nederland en tot dat moment had hij nooit echt gevoetbald. Nu, acht jaar later, is hij misschien wel het grootste talent van de kleinste amateurclub van Breda: PCP. Voetbalinbreda.nl sprak met de 20-jarige aanvaller.

Rond 2015 was de situatie in zijn land niet veilig genoeg, wat Emeha deed besluiten om naar Nederland te vluchten. Inmiddels is zijn familie ook hier, maar tot die tijd had hij het niet altijd makkelijk. Voetbal bood hem ontspanning, een soort uitweg.

Sinds zijn komst besloot hij om bij Advendo in de jeugd te voetballen. Uiteindelijk verhuisde hij naar de junioren van JEKA, om uiteindelijk in de Corona-periode door te breken in het eerste seniorenteam van PCP. En daar laat hij mensen genieten, maar krijgt hij ook wel eens kritiek dat hij te solistisch handelt. Wat echter als een paal boven water staat is dat de kleine linksbuiten een plaaggeest is voor menig rechtsback. Zelf is hij zich bewust van zijn status. “Ik ben 1 op 1 heel goed, ben tweebenig kan goed acties maken. Ik ben daarnaast ook een snelle leerling. Als je iets tegen mij zegt om te doen of leren op het veld, doe ik het gelijk na.”

Zijn pièce de résistance van dit seizoen was het thuisduel met TSC ZA van begin deze maand. PCP verloor uiteindelijk onterecht met 2-4, maar Emeha liet een onvergetelijke indruk achter. Omdat hij vanwege een bezoek aan het buitenland niet kon trainen in de week voor de wedstrijd, moest hij plaatsnemen op de bank, maar toen hij na rust in het veld kwam bij een 2-0-achterstand, kantelde hij heel de pot. Ondanks zijn geringe lengte (1.60m) liet hij grote volwassen mannen uit Oosterhout beven van angst.

Buitenom, binnendoor, kap hier, sleepje daar, hij sloopte TSC en was betrokken bij de thuistreffers die de stand op 2-2 brachten. Tekenend was een moment dat hij werd aangespeeld vanuit de middencirkel, terwijl hij een beetje bij de zijlijn stond. Hij zag hoe zijn linksback achter hem mee op wilde komen, nam de pass niet aan, maar deed met een schijntrap alsof hij de bal wilde raken. Niet dus. Emeha liet het balletje lopen en kreeg bewondering vanaf de zijlijn. Het show-gehalte is duidelijk aanwezig bij de Oost-Afrikaanse dribbelaar.

Wat is zijn ambitie eigenlijk? De laatste zomers leek hij steevast een transfer te maken, maar keer op keer stond hij in de voorbereiding van een nieuw seizoen weer aan de poort in Brabantpark. Oosterhout leek bijvoorbeeld enkele maanden geleden zijn nieuwe club te worden, maar ook dat ging niet door op het laatste moment. “Mijn traner en het bestuur van PCP hebben altijd aan mij, kant gestaan en altijd hoop gegeven, dus ik ben ook dankbaar. Wat ik bij PCP, heb je bij andere clubs bijna niet. Een familie-gevoel. Ik ben altijd welkom en hier kan je van alles meemaken.” Zijn mentor op sportpark Lage Kant is Sidney Raphaela. De verdediger die vroeger ook voor Groen-Wit speelde als aanvaller bijvoorbeeld, maar tegenwoordig ver in de veertig is en nog steeds actief is in het vlaggenschip van Poscunt Concordiam Pulchra. “Sidney geeft mij altijd motivatie en laat mij inzien wat ik écht kan.”

“Mijn doel? Zo hoog mogelijk spelen. En dat kan ik ook, alleen ik luister te veel naar anderen. Daardoor weet ik niet wat ik echt kan, maar nu begrijp ik alles gelukkig en zal ik alleen maar naar mijzelf luisteren. Ik train ook heel veel. Vier keer per week. Als ik ergens voetbal ga kijken, bijvoorbeeld bij Baronie of JEKA, en ik kijk naar sommige spelers, dan denk ik, dat kan ik ook. Alleen het moet me wel gegund worden. Mensen moeten mij leren kennen en als ik de kans krijgt, weet ik 100 procent zeker dat ik die ga pakken.”

Maar voor het zover is, draait hij met de kleinste amateurvereniging van Breda mee in 4D. PCP staat op de zevende plek van de in totaal twaalf plekken op de ranglijst. Acht punten minder dan koploper NEO ’25, dus er is nog van alles mogelijk. “Ik denk dat wij derde of vierde eindigen en ik hoop dat wij de nacompetitie om promotie halen. Kwaliteit hebben wij wel alleen we moeten meer gaan winnen en dat kunnen we natuurlijk ook. Ik ga er alles aan doen om dat te bereiken.”