Datum: donderdag 13 januari 2022, 14:02 - Auteur: Mica de Montigny

Breda en de lockdown: “Ik ben tien kilo aangekomen”

Inmiddels staan we weer bijna twee maanden stil met zijn allen. Corona blijft een grote spelbreker en de vraag is hoe iedereen er voor staat nu er morgen weer een persconferentie volgt en er misschien wel bekend wordt gemaakt wanneer we weer mogen voetballen. Voetbalinbreda.nl nam poolshoogte bij drie verschillende Bredanaars: Jeroen Ras (coach The Gunners 2), Imad Zriouil (Groen-Wit) en Leroy van Berkom (TVC Breda).

Voor de trainer van The Gunners 2, Jeroen Ras, is het ook niet de fitste periode uit zijn leven. “Ik ben nu bezig met een caloriearm dieet. Eet nu hele dagen kipfilet met augurk. Peter Gillis is er niks bij”, knipoogt hij als hij zichzelf vergelijkt met de steenrijke en corpulente zakenman. “Of ik tien kilo ben aangekomen? Zeker wel.” Voor het voetballende gedeelte is het hem ook een raadsel wat er te gebeuren staat, maar ideetjes heeft hij wel degelijk. “Onze laatste training was er zo één in de middag, een maand geleden. Het is bijzonder moeilijk om er van uit te gaan dat de spelers intrinsieke motivatie hebben. Met andere woorden; heeft iedere speler zelfdiscipline om een basisconditie te handhaven? Het enige voordeel van mijn tweede elftal is dat die gasten jong zijn en hun basisconditie wat beter is dan de oudere gasten. Ik verwacht dat als we straks beginnen, dat we ervan uit moeten gaan dat er een programma gaat volgen zoals bij aanvang van een nieuw seizoen. Ik kan me niet voorstellen dat de noodzakelijke conditie aanwezig is om binnen een paar weken een volledige seizoenshelft te spelen. Naar mijn mening, ook als je kijkt naar het te volgen beleid van de KNVB over inzetbaarheid en belasting van spelers (Fifa11, red.), moet er tussen de eerste training én de eerste competitiewedstrijd minimaal zes weken staan. Helaas verwacht ik niet dat dit het geval zal zijn, met alle gevolgen van dien. Ik ben echt bang voor met name spierblessures, zeker bij elftallen waar de tweede seizoenshelft veel te winnen valt.”

“Er zal een afweging gemaakt moeten worden: gaan we voor de teamdoelstelling, of zorgen we ervoor dat iedereen de tweede seizoenshelft heel blijft? Ik denk namelijk niet dat wij in de positie zijn om beiden te realiseren. Hoe we daar praktisch invulling aan gaan geven: op basis van het ‘Fifa11 systeem’ van de KNVB een schema in gaan stellen waarin we dus uitgaan van een gemiddelde belastbaarheid.  Er zal een logische opbouw in de trainingen moeten gaan komen. Op die manier kunnen we in vijf of zes weken iedereen maximaal wedstrijdfit krijgen. Dit betekent dus als we geen zes weken de tijd krijgen, we de eerste competitiewedstrijden zullen moeten gaan beschouwen als oefenwedstrijden. Ik verwacht dat de KNVB een lange aanlooptijd met betrekking tot de ‘categorie A’ gaat nemen. Dus op het moment dat buitensporten toegestaan is, de competities zes weken naderhand gaan starten. Dat betekent dus dat ik niet verwacht dat er voor begin maart gestart gaat worden.  Dan betekent automatisch dat de tweede seizoenshelft langer door gaat lopen tot medio juni”, aldus de immer goed ingelezen en ambitieuze jonge oefenmeester. En hoe zit het met de voetballers zelf? We beginnen met de jonge Van Berkom.

De defensieleider van titelkandidaat TVC Breda in 5A. “Wanneer onze laatste training was? Volgens mij eind november? Het is zo lang geleden dat ik het niet meer weet”, lacht de sympathieke Bredanaar. “Mijn fysieke gesteldheid is wel goed. Ik sport twee keer in de week met een personal trainer. Zowel kracht als conditie en probeer zo goed mogelijk te bewegen en gezond te eten. Het is gewoon even lastig nu. Van mijn ploegmakkers weet ik dat een paar man sporten waar ik ook sport. We wonen bijna allemaal in de buurt (Tuinzigt, red.) dus ik heb zeker al wat jongens zien hardlopen hier. We zijn met wat blessures de winterstop in gegaan, dus ik hoop dat we met een fitte selectie het seizoen kunnen hervatten straks, zodat we door kunnen gaan met wat we deden: winnen”, besluit Van Berkom. Waar velen dus hun conditie achteruit zien gaan, valt het voor hem wel mee. Zo ook voor Zriouil, de aanvallende linksback van zondag derdeklasser Groen-Wit. En dat heeft dan weer te maken dat hij tegenwoordig professioneel zaalvoetballer is bij FC Eindhoven. “Gelukkig mocht de Eredivisie doorgaan.”

“We zitten nu in de zaal wel in een winterstop, maar vrijdag mogen we er weer tegen aan. In de tussentijd heb ik voor mezelf getraind om fit te blijven. Hardlopen buiten en thuis workouts doen. En wat meer op mijn eten letten. Onze laatste training aan de Postillonstraat? Ik durf het niet te zeggen. Ook in onze groepsapp is het vrij rustig, ik heb geen idee eigenlijk hoe mijn ploegmaten er nu conditioneel voor staan. Ik hoop natuurlijk dat we zo snel mogelijk weer voetballen en ondanks dat de besmettingsaantallen hoog zijn, verwacht ik dat we op korte termijn weer mogen gaan sporten, omdat sporten ook essentieel is. Ik ben er uiteraard weer klaar voor zodra we mogen”, aldus Zriouil.