Datum: zondag 29 oktober 2023, 18:38 - Auteur: Redactie

WDS ’19 snoept eerste drie punten af van Chaam

In 4B was de kraker tussen Chaam en WDS ’19 geweldig om te aanschouwen, met de Bredanaars als verrassende winnaars. Er vielen in totaal zeven goals zondagmiddag.

In een gelijk opgaande eerste helft zochten beiden ploegen naar de ruimte op het zware, maar verder goed bespeelbare veld. Eerst was het Abdul Avci die vanaf links naar binnen kwam en zijn inzet gekeerd zag worden door de goalie van de thuisploeg. Niet veel later een dubbele kans voor WDS. Een afgeslagen bal kwam bij Bayram Avci, die zijn schot gekeerd zag worden door de aanvoerder van Chaam, Jelle van Raak. De rebound van Dylan Siwalette werd met de voeten gekeerd door Chaam-keeper Pieter van Gestel.

Het leek richting een bloedeloze ruststand te gaan, maar plots kreeg Robin Rovers de bal heerlijk in de loop mee van Alex Smekens en 1 op 1 met WDS-keeper Nick Verhagen faalde hij niet: 1-0 voor de oranjehemden. Amper drie minuten later het eerste moment van Bayram Avci, die verrassend op de 10- positie begon. Andries Tolenaars kwam in de bal, maar had Avci al zien vertrekken. Tolenaars coachte om hem over te slaan en Bayram Avci kreeg de bal perfect in de loop mee. Zijn strakke, lage voorzet was kinderspel voor broertje Abdul Avci (foto), die de terechte gelijkmaker binnen schoot. Een 1-1 stand met de rust dus.

De tweede helft schoot WDS uit de startblokken. Amper tien minuten onderweg breekt Abdul Avci door over rechts. Hij leek de bal te verspelen, maar dook nog net tussen bal en voet. Het gevolg was een overtreding en de bal op de stip. Bayram Avci eiste de bal op en stuurde de keeper van Chaam vakkundig de hoek in voor de 1-2-voorsprong. Twee minuten later was het weer Bayram Avci die de bal het laatste zetje gaf. Tolenaars kopte op goal en de rebound kwam voor de voeten van Bayram Avci: 1-3 na een uur spelen.

Je zou zeggen dat de uitploeg op rozen kwam te zitten, maar niks was minder waar. Chaam bewees waarom het tot aan zondag koploper was en begon aan een waar slotoffensief en ging met vier spitsen en twee aanvallende middenvelders spelen. Twintig minuten lang wist WDS stand te houden tegen de druk van Chaam. Echter tien minuten voor tijd braken de gastheren door. Verhagen dook op de bal en de aanvaller van de thuisploeg valt over de Bredase sluitpost heen. Volgens het uitkamp het enige foutje van de prima leidende scheidsrechter, die een strafschop aan Chaam gunde en een gele kaart voor Verhagen: 2-3 door Van Raak en nog tien minuten en een beetje billenknijpen voor de oudste amateurclub van Breda.

Na 90 minuten spelen gaf de scheidsrechter liefst zes minuten blessuretijd aan. Chaam had echter aan een minuut genoeg. Een ware gatenkaas in de defensie van de blauwen bracht Chaam weer naast WDS: 3-3 door Rick van Beckhoven op aangeven van Luuk Oomen. Had WDS, dat de punten nog harder nodig had dan Chaam, dan voldoende veerkracht om nog een keer op te staan? Het antwoord was ja, ondanks het geloof bij Chaam, maar WDS had een ontketende Bayram Avci in huis. Een rommelig duel bracht de bal de lucht in op zes meter van de goal. De keeper van de thuisploeg gleed, in een ultieme poging de bal weg te stompen, onderuit in het eigen strafschopgebied waardoor Bayram Avci zijn hoofd tegen de bal wist te krijgen. Met een boog viel de bal over de keeper in de goal: 3-4.

Diep in blessuretijd hadden de gasten de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien in een vier tegen één-situatie, maar zowel de pass als de afwerking was niet goed genoeg. Niet veel later werd er voor het eindsignaal gefloten en was het WDS dat knap de drie punten wist te pakken.

“We zijn weer een paar jaar ouder geworden vandaag”, gaf WDS-coach Martijn van Wanrooy de gemoedstoestand van hem en zijn partner in de dug-out Gino Mac Nack aan. “De eerste helft was gelijk opgaand met een terechte ruststand. Dan beginnen we zo goed aan de tweede helft, dat het onbegrijpelijk is dat er bij ons zoveel paniek ontstaat bij een 1-3-voorsprong. De wissels waren ook niet echt gelukkig en we zwijnen enorm dankzij de derde goal van Bayram Avci. Hele belangrijke drie punten in elk geval”, vertelde de Hagenaar aan Voetbalinbreda.nl.

In het thuiskamp waren de druiven zuur. Rik Jochems, die net als bij WDS een duo-hoofdtrainerschap uitvoert met Karel Daamen, sprak ook na de thriller op sportpark Groot Heivelt. “Het was een zware en lastige pot op een heel zwaar veld. Het was lastig om er de juiste beleving in te krijgen. Door steun van onze lagere elftallen konden we gelukkig wissels inbrengen toen we achter stonden na rust waardoor we de wedstrijd lieten draaien. We wilden bij 3-3 nog doordrukken, want we hadden het volle geloof in de zege en ik had het idee dat WDS het helemaal kwijt was. Al met al kwamen we weer goed terug zoals de afgelopen twee duels die ombogen, maar dit keer met een minder resultaat. Vorig jaar verloren we ook al in de laatste minuut van WDS, misschien zijn ze wel een angstgegner voor ons”, besloot hij met een knipoog.

Chaam – WDS ’19 3-4 (1-1)
1-0 Robin Rovers, 1-1 Abdul Avci, 1-2 (pen.) en 1-3 Bayram Avci, 2-3 Jelle van Raak (pen.), 3-3 Rick van Beckhoven, 3-4 Bayram Avci.