Datum: donderdag 12 mei 2022, 22:05 - Auteur: Redactie

WDS ’19-spits Abdul Avci neemt ultieme wraak op VCW

Duels tussen WDS en VCW zijn de laatste jaren altijd oververhit in 4C. Donderdagavond kantelde de Bredase ploeg in de slotfase de wedstrijd tot grote vreugde van het thuiskamp.

Een echte 6 punten-wedstrijd op Sportpark Paradijs. Voorafgaande aan de wedstrijd was het verschil een punt in het voordeel van WDS. In januari werd de eerste wedstrijd na de corona-maanden gespeeld en gewonnen door VCW (2-1, red.) en na wat consternatie via reacties onder het wedstrijdverslag op de Facebook-pagina van Voetbalinbreda.nl waarin onder meer Abdul Avci en coach Martijn van Wanrooij werden beschimpt door wat VCW’ers en aanhang, was wel duidelijk dat WDS wat goed te maken had.

Vanaf minuut 1 was het spelbeeld wel duidelijk. WDS mocht tot net over de middenlijn in balbezit blijven, maar zodra de aanvallers gezocht werden werd er met hand en tand verdedigd door de uitploeg. De bus uit Wagenberg stond goed geparkeerd en het was voor de blauwen erg moeilijk om doorheen te komen. WDS moest bedacht blijven op de counters van VCW en speelde in de opbouw erg zorgvuldig. Het baltempo lag echter iets te laag om de gevaarlijke aanvallers in stelling te brengen. In de 21ste minuut de eerste echte uitbraak van VCW. De aanvaller van VCW werd in eerste instantie reglementair gestopt, echter de man met de fluit besloot anders en gaf VCW de gelegenheid om een gevaarlijke vrije trap te nemen. Tim van Dongen ging achter de bal staan en zijn indraaiende hoge vrije trap werd bij de tweede paal door niemand meer aangeraakt en VCW kwam zo op een onterechte voorsprong met de bijna 200 toeschouwers in teleurstelling achterlatend.

Voor WDS het slechtst mogelijke scenario, helemaal nu dit voor VCW het beginpunt was van tijdrekken, blessurebehandelingen en het geregeld met elf man op eigen helft staan om WDS tegen te houden. Waar elke twijfelbal in het voordeel van de bezoekers werd beoordeeld door de scheidsrechter werd het voor de gastheren steeds duidelijker dat er niks cadeau gegeven zou worden. De uitblinkende Ojani Muntslag was continu belangrijk in het onderscheppen van de bal naar de aanvallers van VCW en met Jisk Flikweert, Ralph de Brouwer, Aadil Shah en de goedspelende Quinten van Zalen stond de defensie voor keeper Rigean Pungi een stuk stabieler dan afgelopen weekend.

Zonder zelf verder echt gevaarlijk te worden werd zo de rust bereikt met een 0-1 stand. Voor WDS belangrijk om geduldig te blijven. In de rust werden de vooraf gemaakte afspraken nogmaals duidelijk gemaakt door assistent-trainer Gino Macnack, die de duidelijke instructie had zich vooral met de verdediging bezig te houden. Voor de spelers gelijk ook een voorbeeld van hoe er komend seizoen gewerkt gaat worden.

En de ploeg van trainers Van Wanrooy en Macnack bleef ook echt geduldig. Er werden geen lange ballen gespeeld en WDS probeerde er voetballend tussendoor te voetballen. Na een kwartier spelen in de tweede helft werden de aanvallende intenties nog duidelijker onderstreept. Bart van Eekelen betrad het veld voor de prima spelende Koen van Kleef en Cheyondre Richardson kwam er in voor defensieve middenvelder Dinh Vo. Voor VCW was het alleen nog maar tegenhouden. Ze kwamen er niet meer onderuit en werden steeds meer de verdrukking in geholpen. Elke bal voor de voet van iemand in een rood hemd werd naar voren geschoten om maar even naar lucht te kunnen happen. En toch duurde het tot maar liefst de 81ste minuut dat WDS loon naar werken kreeg. Een afgeslagen hoekschop kwam bij Van Eekelen die de bal met zijn chocoladebeen in de linkerbovenhoek wist te werken; een meer dan terechte 1-1.

En dan? Consolideren van de gelijke stand met de wetenschap dat WDS een punt voor blijft op VCW, of risico lopen en zoeken naar de overwinning? Gelukkig was het niet alleen WDS dat hinkte op twee gedachten. De moegestreden ploeg uit Wagenberg probeerde ook iets meer uit de schulp te kruipen aangezien ze niks hadden aan een gelijkspel. Echter als je 82 minuten alleen maar bezig bent geweest met verdedigen en afbraakvoetbal, dan is het lastig om aanvallend ineens een vuist te maken.

WDS bleef maar op de deur kloppen en Bayram Avci bleef voorin een plaag voor het centrale duo van de uitploeg. Het duurde tot liefst de 95ste minuut voordat Abdul Avci zijn ultieme wraak kon nemen. Met een uiterste krachtinspanning wist Bayram Avci de bal op de linkerkant te krijgen bij zijn jongere broertje Abdul. Met een klassieke versnelling en kapbeweging speelde Appie zich vrij en wist de bal heel precies in het uiterste hoekje van de goal te plaatsen. Het thuispubliek ontplofte. Alle spelers doken massaal op Abdul Avci en zelfs een aantal vrijwilligers (die alles tot in de puntjes verzorgd hebben) deelden mee in de feestvreugde. Een 2-1-voorsprong in de absolute slotseconden van de wedstrijd. Na precies 98 minuten voetballen blies de arbiter voor het laatst op zijn fluitje en WDS waande zich voor even winnaar van een finalewedstrijd. Het toegestroomde thuispubliek werd op gepaste wijze bedankt door de eigen spelers, waar een hoop spelers van VCW al gooiend met scheenbeschermers gedesillusioneerd het speelveld verlieten. Een felicitatie van de trainer van VCW kon er niet meer vanaf, maar niemand in het thuiskamp die daar nog om maalde.

“Ik ben oprecht enorm trots op de ware teamgeest die onze ploeg heeft laten zien vandaag. Ze hebben uitstekend in de discipline gespeeld en waar we tegen Dussense Boys nog echte eilandjes waren, is dit vandaag echt een overwinning van het collectief, niemand uitgezonderd. Ook richting de club alle complimenten over hoe men deze wedstrijd benaderd heeft. Waar we dinsdagavond nog tussen de ganzenpoep stonden te trainen heeft het bestuur contact gehad met de gemeente en er voor gezorgd dat het veld heel goed bespeelbaar was. Vanuit veel seniorenteams en de Haagse Beemden was er support en samen met de ouders hebben ze ons echt geholpen richting de overwinning. Zelfs de vrijwilligers van de bar en facilitair waren vroeg aanwezig om alles in optimale staat te brengen. WDS leefde vanavond weer eens als vanouds. Het voelde als een echte finale en het is een hele belangrijke stap naar behoud voor de vierde klasse, want met onze kwaliteiten hadden we eigenlijk niet in deze situatie mogen belanden. Nog vier wedstrijden, te beginnen met de derby tegen DIA. Een ploeg die vaak ook wilt voetballen, dus ik denk en hoop dat dit een leukere wedstrijd gaat worden voor het publiek”, vertelde coach Van Wanrooij.

En natuurlijk had ook matchwinner Abdul Avci nog iets te zeggen nadat hij eerder op de hak werd genomen op social media door een aantal Wagenbergse mannen. “Zo pak je die gasten terug met je voeten. Zo snoer je ze hun mond, door de winnende te scoren. We hebben ze kapot gemaakt. Ze waren negentig minuten lang aan het verdedigen dus ik was heel blij. Het was namelijk erg lastig aangezien ze met elf man achterin gingen staan. De vorige keer hadden ze nog praatjes, maar Bayram Avci, Cheyondre Richardson, Bart van Eekelen en ik hebben ze gesloopt.” Het moge duidelijk zijn: dit was een memorabele voetbalavond voor de oudste amateurvereniging van Breda.

WDS ’19 – VCW 2-1 (0-1)
0-1 VCW, 1-1 Bart van Eekelen, 2-1 Abdul Avci.