Datum: zondag 2 april 2023, 16:52 - Auteur: Redactie

WDS wint ‘stadsderby’ van tien goals bij UVV ’40

‘Super Sunday’ trok weinig publiek, maar had wel veel fans verdiend zondagmiddag in Ulvenhout. In 4C verloor UVV ’40 op bizarre wijze van WDS ’19.

Een voorwedstrijd van de JO12, jeugdspelers die mee het veld op liepen, een DJ en een grootse aankondiging voor een derbyzondag zorgde voor de juiste ingrediënten voor een mooie voetbalmiddag op sportpark Jeugdland. WDS startte voortvarend aan de wedstrijd. Met goed voetbal lieten ze UVV vooral veel achter de bal aanlopen. Al vrij snel resulteerde dat in een terechte voorsprong. Het was Abdul Avci (foto) die de bal ontving en direct doorspeelde naar broer Bayram Avci. Vanuit de draai een nagenoeg onmogelijke bal naar de inkomende Bart van Eekelen en de 0-1 stond op het scorebord. En WDS rook bloed; een hoekschop van Bayram Avci kwam via de kluts bij ‘nummer 10’ Andries Tolenaars die afdrukte voor de 0-2. WDS in een zetel, althans zo leek het.

Maar binnen de minuut de aansluitingstreffer van de thuisploeg. Een vrije trap vanaf de linkerkant, een spits en een verdediger die het zicht onmogelijk maakte voor WDS-goalie Nick Verhagen en de bal richting doel. Thom Flikweert werkte de bal nog voor de lijn weg, echter de prima leidende de scheidsrechter Edwin Verwer dacht er een doelpunt in te herkennen; 1-2 dankzij Jeroen Maas en UVV weer in leven. Waar WDS wel vaker last van heeft gebeurde ook deze keer, namelijk de tegenstander in leven laten. Het veldspel werd minder en er werd teveel de lange bal gespeeld waar de korte ballen te makkelijk ingeleverd werden. Tien minuten voor rust de onvermijdelijke gelijkmaker. Een mooie voorzet van links werd gepromoveerd tot doelpunt met een vrije kopbal van Sebastian Tabak. De bordjes weer in evenwicht. Drie minuten voor rust toch weer de terechte voorsprong. Abdul Avci werd gevonden in de vijandelijke zestien en onreglementair tegengehouden met de bal op de stip tot gevolg. Appie ging zelf achter de bal staan voor de 2-3 ruststand en schoot de bal onberispelijk in achter keeper Jorg Feskens.

UVV startte fel aan de tweede helft, maar het was WDS dat in de 49stee minuut de voorsprong wist uit te breiden. Abdul Avci met een puntgave voorzet op het hoofd van wederom Tolenaars, die de bal via de paal binnen werkte voor de 2-4. Maar ook nu weer gaf de thuisploeg niet op. Amper tien minuten later opnieuw de aansluitingstreffer. Thom Flikweert zette een prima sliding in en tikte bal weg voor de voeten van de spits. Maar ook nu ging de bal op de stip en voor UVV dus de kans om er weer een wedstrijd van te maken. Verhagen wist de eerste inzet nog uitstekend te stoppen, maar de WDS-verdedigers waren te laat voor de rebound van wederom Tabak.

En dus wederom billenknijpen voor de uitploeg. In de 70ste minuut volgde een vrije trap voor WDS met Bayram Avci achter de bal. Een goede indraaiende bal, misverstand tussen de UVV-verdediger en zijn keeper en de bal verdwijnt via de verdediger in de goal, opnieuw een marge van twee doelpunten voor de oudste amateurclub van de Gemeente Breda. Maar ook nu besloot WDS om UVV in de wedstrijd te houden. Amper twee minuten later weer zo’n gevaarlijke voorzet van de flanken en weer Tabak die de bal helemaal vrij mocht scoren; 4-5 met nog 18 minuten te spelen. Daarna nog kansen voor Tolenaars, Richel Nicia en de grootste voor invaller Yalcin Guldal, maar geen van hen die de bal wist te ‘prikken’. Tot een omschakelmoment van WDS. De keeper van UVV was mee naar voren, Levi van Beckhoven ontving de bal en stuurde Abdul Avci weg. Buitenspel aangezien de keeper weg was, maar de vlag bleef omlaag en een koud kunstje voor Abdul Avci om de 4-6 binnen te schieten en de drie punten dus in de tas mee naar de Haagse Beemden.

“Een heerlijke voetbalmiddag en twee aanvallend ingestelde ploegen die als basis echt voetbal hebben. De wedstrijd vloog alle kanten op en we zijn heel blij dat het kwartje onze kant op viel. Ik heb weer een geweldige Danisho Siner gezien. Spelers als hij worden vaak onderbelicht omdat ze geen goals maken of assists geven, maar als je kijkt wat die jongen aan onderscheppingen heeft, mooi om te zien. Enige waar ik van baal is dat we het nalaten om zo’n wedstrijd eerder te beslissen. Maar conditioneel en mentaal was dit weer een echte WDS-wedstrijd”, was WDS-coach Martijn van Wanrooy blij toen hij met Voetbalinbreda.nl sprak.

Namens de degradant uit Ulvenhout praatte trainer Marco van Dijnsen met ons. “We hebben kansen gehad op 5-5. We gingen op jacht naar de gelijkmaker, maar moesten toen alle risico’s nemen om te scoren en onze keeper in de spits posteren. Maar een stomme vrije trap vlak voor tijd leidde hun 4-6 in. Wij voetbalden goed, maar grijpen wederom naast de punten. Zes tegengoals brengt je natuurlijk nooit een trap verder.”

UVV ’40 – WDS ’19 4-6 (2-3)
0-1 Bart van Eekelen, 0-2 Andries Tolenaars, 1-2 Jeroen Maas, 2-2 Sebastian Tabak, 2-3 Abdul Avci (pen.), 2-4 Andries Tolenaars, 3-4 Sebastian Tabak, 3-5 eigen doelpunt, 4-5 Sebastian Tabak 4-6 Abdul Avci.