Datum: woensdag 21 november 2018, 19:19 - Auteur: Mica de Montigny

Wie ontrafelt het mysterie van sportpark Heksenwiel?

Zoals U gewend bent van onze hoofdredacteur verschijnt er met enige regelmaat een column. Ook dit seizoen weer. Persoonlijke ervaringen in het voetbal, gedeeld zonder zout.

Mats en Ralf Seuntjens (AZ en VVV-Venlo, red.), Nemanja Gudelj (Sporting Lissabon) of Etienne Vaessen (RKC Waalwijk): stuk voor stuk Bredanaars uit de Haagse Beemden, die allen hun eerste stapjes op de velden van Boeimeer zetten nog niet zo lang geleden. Nu profvoetballers, maar eerder dit decennium nog acterend in het Koningsblauwe shirt. Anno 2018 herken je niemand meer in het vlaggenschip van sportpark heksenwiel.

Wat is er in godsnaam gebeurd bij Boeimeer? Een vraag die velen zich wel stellen. Een jaar of vijf geleden stond de club in vuur en vlam. Van de zondag vijfde, naar de zondag tweede klasse. Hup, in één ruk door naar dat hoge niveau. Indrukwekkende jaren met tal van goede spelers. Jongelingen die het een eer vonden om in het eerste te ballen en genoeg concurrentie voor de felbegeerde elf plekjes binnen de krijtlijnen. En nu?

Nu is het echt heel moeilijk. Boeimeer is gedoemd te degraderen. Nieuwbakken coach Richard Hoogkamer verzamelde een selectie waarvan het leeuwendeel lang niet gevoetbald heeft, nieuw is bij de vereniging of totaal niet fit is. Degenen die het moeten doen komen simpelweg kwaliteit tekort om het team een rol van betekenis te laten spelen. Als Boeimeer niet degradeert, dan is de titel ‘Club van het jaar’ bekend.

Een paar weken geleden kwam ik een artikel tegen van mijn collega Wijnand Nijs. Op BredaVandaag.nl stond dat een meidenelftal van Boeimeer zich weggepest voelt. In de media vechten de partijen dit vervolgens uit. Normaliter is het goed als mensen slecht over je praten. Doe je toch iets goed. Gratis reclame. Maar het verliezen van leden is rampzalig. Volgens mijn informatie is Boeimeer na Baronie en JEKA de grootste vereniging van Breda.

De jeugd van NAC is op zaterdag grootverbruiker van het sportcomplex, maar op zondag is er weinig te beleven. Ik gun het huidige team echt succes, maar gezien de selectie en de uitslagen (Boeimeer staat qua verliespunten stijf onderaan in 4C) is dat hopen tegen beter weten in. Wat vorig seizoen na een hoger beroep bij de KNVB op het nippertje niet doorging (degradatie), lijkt nu als het Zwaard van Damocles boven Boeimeer te hangen.

Waarom gaat iedereen weg? Waarom wil niemand meer voor het eerste uitkomen? Als je er mensen naar vraagt, lid of geen lid, ze houden hun kaken stijf op elkaar. Ik stel deze vragen nu hardop, zodat ik de moeite neem om met iemand van de club in gesprek te gaan straks, die wellicht het verhaal open en eerlijk wil doen. Want als je alle namen de revue laat passeren, dan is het te gek voor woorden dat ‘kinderen van de club’ hun heil heel ergens anders zoeken.

Waarom keept Ramon Everduim al jaren bij Oosterhout? Waarom is Glenn van Peer vertrokken en is hij nu gelukkig bij Bavel. Waar is die topgoalie Guido van Sant? Waar zijn de broers Selwin en Yorick Hulsman? Waarom speelt Stefan van Dongen in godsnaam bij JEKA? Waarom verhuisden Jonathan Fiddelers en Danny Ummels naar buurman WDS ’19 afgelopen zomer? Kan iemand mij vertellen of Steven van de Vreede ooit nog bij Boeimeer komt kijken? Hans Talboom? Van trainer tot ‘Hoofd Voetbal’ en nu? Iemand Hans nog gezien toevallig? Wie of wat jaagt al deze mensen weg?

Waarom zijn ex-spelers niet betrokken bij de huidige selectie? Robbie van de Laag, Michiel Vlijm, Junior Kunga, Crea Zimmerman? Waarom is Lorenzo Boudewijns aan het shinen met het met alle respect nietige Molenschot en niet bij de club waar hij all time-topscorer werd? Waar is topschutter Rik Gielen gebleven? Is het echt zo’n ellende bij Boeimeer? Stel je voor dat de leiding van de club al deze namen op weet te trommelen, dan is het een kwestie van tijd voor de tweede klasse weer het strijdtoneel is. Tot die tijd houd ik mijn oren open.