Datum: zaterdag 26 oktober 2019, 23:00 - Auteur: Mica de Montigny

Zwakte van Baronie ZA wordt juist The Gunners fataal

Vrij verrassend smeerde Baronie stadsrivaal The Gunners een nederlaag aan zaterdagmiddag. In een knotsgek en doelpuntrijk duel boekte de nieuwe ploeg van sportpark De Blauwe Kei zijn eerste zege in 4C.

Wederom ergens op een bijveld van sportpark de Blauwe Kei trad het in de competitie nog zoekende Baronie aan. The Gunners was te gast, maar voelde zich absoluut niet te gast. Coach René van Nijnatten vertelde aan Voetbalinbreda.nl waarom. “Het is een schande hoe Baronie ons ontving. We moeten ergens achter op het complex voetballen en worden vervolgens in een kleedkamertje gestopt, daar word je niet vrolijk van. Ik heb thuis een badkamer die groter is. We kregen ps na tien minuten iets te drinken, nee het was een schande zoals een club als Baronie zijn tegenstander ‘welkom’ heet. Daarom heb ik de bespreking in de rust maar op het veld gedaan.”

Misschien deed de ervaren Bredase oefenmeester dit ook uit frustratie, want wat hij en de circa 100 toeschouwers zag was bizar. Het jonge, onervaren en breekbare Baronie sloopte het oudere en doorgaans sterkere bezoek uit de Haagse Beemden. Nog voor eenieder acclimatiseerde op het verre kunstgrasveld richting JEKA stond het 2-0. Het was Benjamin Kadic die hoogstpersoonlijk voor dat gegeven zorgde door zeer effectief te spelen. De jeugdige Baronnen roken bloed en drukten door, maar een afstandsschot van Patrick van der Pluijm met zijn beruchte linkerbeen leverde de aansluitingstreffer op. Toch werd de stadsderby voor rust al beslist.

Kevin van de Luitgaarden en Boris Fuchs zorgden met elk een doelpunt voor onweer op de gezichten van de spelers van The Gunners, hun trainer en het meegereisde publiek. Hoe spits Daniël Zwanenburg (foto, links) van het veld richting de kleedkamer liep met zijn ploegmaten leek op een vriendengroep die met terug kwamen van een begrafenis. Zo was de stemming een beetje. Desalniettemin complimenten voor Baronie, dat een week eerder nog teleurstellend met 3-0 verloor op eigen veld van Internos, onder het toeziend oog van een delegatie van The Gunners.

Na rust zag het er veel beter uit van de gasten en dat was ook logisch. Na de voorbije weken, waarin The Gunners goed speelde, was een reactie broodnodig. De 4-2 volgde vrij snel, toen de arbiter een bizarre pingel gunde na vermeend hands. Hoe dan ook, Nick Collins etaleerde zijn traptechniek en zette om. Op dat moment drongen de bezoekers aan. Kansen voor Dion Riemens (kopbal) en Charlie van Oosterhout (omhaal) leverden echter niets op. Uit het niets trapte Yassin Batchou namens de gastheren de 5-2 binnen, maar tóch was het nog geen uitgemaakte zaak dat de volle buit voor de thuisclub was. 

Invaller Tommy Mol scoorde namelijk de 5-3 en de 5-4 van Zwanenburg viel ook nog, maar kwam te laat. “Het collectief heeft me in de steek gelaten”, baalde Van Nijnatten na afloop. We hebben Baronie zien spelen en dat zij ons dan verslaan op een manier waarop wij hen moesten verslaan maakt me kwaad. Ze hebben ons fysiek en mentaal afgetroefd, terwijl wij dat moesten doen tegen zo’n onervaren ploeg. Daar baal ik van.” In het thuiskamp was trainer Ricardo van den Bos in zijn nopjes. “De eerste helft was onze beste helft tot nu toe. Speelden heel goed. Wat we vooraf besproken hadden qua tactiek kwam eruit. En stonden we verdiend voor. De tweede helft waren zij beter en kwamen we er voetballend niet aan te pas. In de counter kregen we nog wel veel open kansen die we af hadden moeten maken. Dan maken we het in de blessuretijd nog onnodig moeilijk door 2 doelpunten weg te geven.”

Volgend weekend ontvangt The Gunners concurrent Vrederust. Baronie ZA reist dan af naar DVO ‘60.

Baronie ZA – The Gunners 5-4 (4-1) 1-0 en 2-0 Benjamin Kadic, 2-1 Patrick van der Pluijm, 3-1 Kevin van de Luitgaarden, 4-1 Boris Fuchs, 4-2 Nick Collins (pen.), 5-2 Yassin Bitchou, 5-3 Tommy Mol, 5-4 Daniël Zwanenburg.