Datum: zondag 25 oktober 2020, 12:40 - Auteur: Redactie

Baronie ZA-coach: “Niet gek dat we nog zoekende zijn”

Voetbalinbreda.nl bespreekt in deze voetballoze periode met alle ‘Bredase’ ploegen de campagne tot dusver. Voor zaterdag vierdeklasser Baronie was het begin van het seizoen teleurstellend. De coronacrisis zette bij alle clubs een voorlopige streep door de competities, dus ook voor de club uit Ijpelaar.

In de voorbereiding en in het bekertoernooi, waar de jonge Baronnen geen ticket voor de volgende ronde konden bemachtigen, werd duidelijk dat de zaterdagploeg nog geen soepele voetbalmachine was op sportpark de Blauwe Kei. In 4C werden vier competitieduels afgewerkt met slechts vier punten als resultaat. Hoe kijkt coach Ricardo van den Bos (foto, rechtsboven) terug en vooruit?

“Vooropgesteld was het mooi dat we weer mochten beginnen na de eerste Corona-golf. Je merkte aan iedereen dat ze er zin in hadden. Organisatorisch was het goed geregeld. Ik vind dat alle vrijwilligers een pluim verdienen voor wat zij allemaal hebben gedaan om de wedstrijden coronaproef te laten verlopen. Het was in mijn ogen alleen de vraag voor hoelang? Ik heb nooit de illusie gehad dat we de competitie in een keer helemaal uit zouden spelen. Ondanks alle maatregelen die clubs en ook zeker Baronie hebben genomen.”

“Als we dan kijken naar de eerste vier wedstrijden, dan hebben we wisselende resultaten geboekt. Eigenlijk hebben we de lijn van de voorbereiding doorgetrokken naar de competitie. In de voorbereiding hebben we ook goede wedstrijden afgewisseld met hele slechte. Die wisselende resultaten zijn voor een gedeelte te verklaren. We zijn vijf basisspelers  kwijtgeraakt. Daarnaast liep onze aanvoerder Sam Umar tijdens de tweede training een kruisbandblessure op. Die zijn we dus ook heel het seizoen kwijt.  Dat betekent dat je dus helemaal opnieuw moet gaan bouwen. Dus gek is het dan niet dat we nog erg zoekende zijn naar vastigheden en automatismen. Desondanks vind ik dat we vijf punten meer hadden moeten hebben.”

Over welke invloed de Corona-crisis heeft op zijn selectie is de jonge oefenmeester uit Dordrecht ook helder. “We kunnen er niet omheen dat Corona invloed heeft op het groepsproces. De dynamiek van een kleedkamer voor, tijdens en na wedstrijden vervalt. Ik moet zeggen dat de jongens daar wel prima mee omgaan. Als coach vond ik het soms lastig, maar ook leerzaam.  Nog meer voorbereiden en het kunnen improviseren op momenten. Het heeft me wel wat geleerd. Ondanks alles is de sfeer in de groep goed. Het zijn allemaal vrienden van elkaar, maar dat weerhoudt men er niet van om, wanneer het nodig is, elkaar eens flink de waarheid te vertellen. Dat is ook goed om te zien.”

“Aan het begin van de competitie was de kantine nog open en was het mooi weer. Dan zaten we met zijn allen na wedstrijden buiten voor de kantine wat te drinken. In dat opzicht kon je toen toch nog wat aan het groepsproces doen. De laatste weken is het natuurlijk niks. Geen publiek, slecht weer en iedereen direct weg na de wedstrijd. Niet echt de ingrediënten voor een leuke zaterdag. Maar ja daar heb je mee te maken.”