Datum: zondag 22 mei 2022, 16:18 - Auteur: Mica de Montigny

Bizarre zege Beek Vooruit op JEKA na blunder arbiter

In een werkelijk surrealistische ‘stadsderby’ heeft Beek Vooruit onwijs belangrijke zaken gedaan onderin 2E. Tegen JEKA was de club uit Prinsenbeek dood en begraven, maar gebeurde er een onwerkelijk scenario, waarin scheidsrechter Bezemer een discutabele hoofdrol vertolkte.

Sportpark de Heikant ontploft. Het is bijna 4 uur en de assistent van interim-coach Eric van de Wiel, oud-speler Wesley van Oers, rent op Loek Schalk af. De kleine goalgetter heeft zojuist het onmogelijke waar kunnen maken, met dank aan een dubieuze beslissing van de leidsman, die na afloop zelfs zijn excuses aan zou bieden aan JEKA. Daarover later in dit verslag meer. Eerst even naar de briljante openingsfase van de gasten van coach Ivo van Moergestel, die dankzij de als vanouds goed spelende Randy Klees (foto, midden) op een comfortabele 2-0-voorsprong stonden in het Bredase dorp. Loek Schalk maakt vlak voor rust de belangrijke aansluitingsgoal. Het is aan.

De thuisploeg staat één na laatste, terwijl JEKA veilig lijkt. Toch is het JEKA dat via Frits Schuurink de stand op 1-3 bepaalt. De sfeer in het thuiskamp is gelaten. Er lijkt geen beleving in te zitten, het spel is ook niet om over naar huis te schrijven. De 2-3 van Loek Schalk valt nog vijf minuten voor tijd, maar meer lijkt er niet in te zitten. Maar dan begint invaller Lars Basstein aan een flinke rush vanaf zijn linksbackpositie. Hij schudt zijn directe tegenstander met gemak van zich af, lepelt de bal in de vijandelijke zestien en ziet het leer op een meter of 17 op de slof van Joost Schalk belanden. De volley slaat in als een bom achter JEKA-goalie Dennis van Duin: 3-3 in de 90ste minuut.

Zelfs met dat ene puntje waren de oranjehemden de morele winnaar, maar uiteindelijk gebeurt het ongelooflijke. Flemming Oprel wordt diep, heel diep in blessuretijd weggestoken. De bal is te hard en diagonaal, maar Oprel geeft alles wat hij heeft. In een uiterste krachtinspanning is hij tegelijkertijd met Van Duin bij de bal, maar de goalie van de Bredase Tricolores tikt de bal van zijn voeten. Oprel stort ter aarde, het lijkt op een botsing, maar het is vanaf de tribune goed te zien dat Van Duin op legale wijze het duel wint. De scheidsrechter denkt daar volstrekt anders over op dat moment: strafschop en alles in vuur en vlam. Protesten halen niets uit, Loek Schalk pakt het cadeautje uit: 4-3.

‘Bekenaren vieren feest dankzij blunder arbiter die zijn fout na afloop toegeeft aan JEKA’

Een drama vol onrecht voor JEKA, al mag het ook de hand in eigen boezem steken na drie late tegentreffers. Beek Vooruit zet plots een stap richting handhaving. Zelfs de nacompetitie ontlopen lijkt realistisch. Direct na het laatste fluitsignaal juichen de gastheren uitbundig. Tientallen meters verderop gooit JEKA-keeper Van Duin zijn waterfles tegen de kleedkamerdeur. Het gevloek van hem zijn teamgenoten kent geen maat. En terecht. Coach Van Moergestel loopt kalm voorbij de arbiter, lijkt zich in te houden. De Bekenaren vieren feest. Als de storm een beetje is gaan liggen, volgt het meest opmerkelijke feit van de voetbalmiddag. De arbiter spreekt JEKA-leider Wilbert Vogels aan.

Ongeveer in deze bewoordingen, geeft hij zijn fout toe aan JEKA, zo bevestigt kamp JEKA. “Sorry, er was een rapporteur van de KNVB en die zei dat ik ook echt fout zat. Excuses.” Voor captain Jules Philippart een hard gelag. Vlak voor tijd is hij sluw tijd aan het rekken. Bij een corner tegen houdt hij het balletje even onder zijn voet, laat hem liggen en doet alles om de zege over de streep te trekken. Alles voor niets. “Dit is toch te ziek voor woorden? Maar ik vond het wel mooi om te zien dat ons hele team er gigantisch van baalde, we hebben een bizarre tweede seizoenshelft gedraaid, maar we zijn wel veilig. Wat ons zojuist is overkomen met die arbiter is belachelijk”, citeert Voetbalinbreda.nl hem.

“Maar we zijn wel veilig nu in de competitie en dit maakt de competitie wel spannender”, aldus de routinier. In het thuiskamp vloeit het bier rijkelijk en staat de muziek hard op. Coach Van de Wiel straalt en was even emotioneel. “Ik heb zelfs een klein traantje gevoeld. Hier doe je het voor. We zijn druk naar voren blijven zetten, ook toen het een uitzichtloze situatie leek bij 1-3, maar dan zie je toch dat we het kantelen. Dat is prachtig. Dit hadden we nodig en ik ook. Ik ben 22 jaar trainer geweest van het zaterdagteam met gasten als Pierre van Hooijdonk en Jack Sweres. Maar dit kost veel meer energie, dat had ik onderschat. Des te mooier is het dat we nu deze belangrijke wedstrijd winnen.”

Beek Vooruit – JEKA 4-3 (1-2)
0-1 en 0-2 Randy Klees, 1-2 Loek Schalk, 1-3 Frits Schuurink, 2-3 Loek Schalk, 3-3 Joost Schalk, 4-3 (pen.) Loek Schalk.