Datum: zondag 4 april 2021, 17:02 - Auteur: Redactie

De Roos aast met ‘nieuw team’ op nieuwe profclub

In Bavel zette Lars de Roos (foto, midden) zijn eerste stappen op het voetbalveld, maar het Bredase dorp bleek snel te klein voor zijn talent. Na stages bij Willem II en NAC koos hij voor de Bredase profclub. Vier jaar jeugdopleiding brachten hem uiteindelijk bij Kozakken Boys, maar vorig jaar keerde hij terug naar kersvers zondag tweedeklasser Bavel. Inmiddels krijgt de verdediger begeleiding van een voormalig basketbalprofessional en de in Breda bekende voetbalfreak Adam van Rijckevorsel (foto, links). Samen gaan ze voor goud.

De jeugdige De Roos leeft voor het voetbal, maar je hebt soms geluk of wat pech. Er zijn talloze spelers die genoeg hulp hebben, maar als ze zichzelf een spiegel voor zouden houden, dan weten ze dat ze het nooit redden. “Van huis uit ben ik opgegroeid als sociale jongen. Ik ben drietalig en spreek Frans, Nederlands en Engels. Elke dag trainde ik en kreeg ik de vrijheid. Er worden veel dingen beloofd en je hebt als jonge ambitieuze speler altijd intenties om jezelf te verbeteren, zo ook ik. Het lag bij mij aan ongeluk. Ik moest weg bij de profs. Niet omdat ik slecht was, maar ik was er niet bewust van waar ik was. Ik was ook nog jong.”

Maar hoe word je begeleidt? Krijg je genoeg aandacht? Is de trainer een passant of een coach die echt zijn spelers beter wil maken? Met die vragen krijg je te maken op het hoogste niveau. “Door mijn nieuwe team als begeleiding heb ik nog meer geloof en blijf ik strijden”, vertelt de dit seizoen bij Bavel actieve voetballer aan Voetbalinbreda.nl.

Oud-prof en basketbal-international Djoenie Steenvoorde weet als geen ander hoe het leven als topsporter in elkaar steekt. Met vijftien jaar ervaring in de topsport kent hij alle valkuilen en misvattingen rondom mentale begeleiding, persoonlijke ontwikkeling en een gezonde levensstijl van een jonge sporter. “Je ziet veel talenten die zich überhaupt niet laten begeleiden en als ze dit al doen dan wordt dit niet gedaan door een ervaringsdeskundige. Iemand die uit eigen ervaringen een talent en zijn ouders probeert te behoeden voor fouten die hij bijvoorbeeld zelf in z’n carrière heeft gemaakt. Ik weet als geen ander dat een groot netwerk heel belangrijk is, maar een eerlijk en vertrouwd fundament is de basis waaruit je samen uiteindelijk kunt groeien tot een succes. In mijn dagelijkse leven geniet ik van mijn vrije tijd, maar daarnaast begeleid ik met veel plezier een aantal spelers bij het juist vormgeven van hun sportieve carrière en het inzichtelijk maken van hun eigen identiteit als mens”, legt Steenvoorde uit (foto, rechts). Hij doet dat niet helemaal alleen.

“Adam van Rijckevorsel heb ik nog niet zo lang geleden mogen ontmoeten, maar wat hem kenmerkt is het feit dat hij mensen toelaat binnen zijn enorme netwerk en graag zijn kennis enthousiast met iedereen wilt delen. Zijn kracht ligt dan ook in het denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.” Van Rijckvorsel zelf geeft Steenvoorde alle credits, “We spreken elkaar en begrijpen elkaar gelijk meteen.” Steenvoorde heeft netwerken in Amerika, Van Rijckevorsel daarentegen heel veel in Europa en Engeland. Sinds kort ook veel netwerken vanuit Afrika en ook Polen waar hij oorspronkelijk vandaan komt voordat hij werd geadopteerd en in Breda belandde.

Samen willen ze ervoor zorgen dat De Roos goed terecht gaat komen en tot volle wasdom komt. “Momenteel is er serieuze belangstelling voor de negentien-jarige De Roos. De voormalig speler van onder meer Willem II en NAC Breda krijgt hier en daar al aanbiedingen. Clubs uit Engeland, Duitsland, België en Polen tonen interesse. “Momenteel is de situatie als volgt en zullen wij alle opties bekijken en met ze in gesprek gaan. Het nieuwe seizoen komt er aan en we zullen dit gezamenlijk met de clubs netjes gaan bespreken. Ook scouts uit Nederland volgen de centrale verdediger en bieden hem een stagedag of week aan. Het is het verhaal en de club met de mooiste en leukste ambities waar De Roos zich het best bij moet voelen.

De Roos: “Het geeft mij een goed gevoel, zie echt berichten waarin ik dus gewoon op stage mag komen. Djoenie (Steenvoorde, red.) geeft mij echt hele belangrijke tips. Is het de stap naar de top met kans op minder speelminuten of ga je er net een beetje tussen zitten qua niveau en speel je elke week de pannen van het dak? Dat zijn de vragen waar je mee moet dealen.” Steenvoorde en Van Rijckevorsel geven De Roos een kans, maar het belangrijkste is speeltijd. Een nieuwe omgeving waarin hij zich helemaal kan focussen op het voetbal en er weinig afleiding is. Het is ook niet altijd makkelijk geweest voor De Roos; gescheiden ouders, weggestuurd bij profclubs, belangrijke mensen verloren, maar toch zo gemotiveerd en vooruitstrevend.

Van Rijckevorsel weet hoe hij zijn netwerk en samenwerkingen moet bundelen. “Vroeger werkte ik als videoanalist bij NAC Breda en daarnaast verkaste ik voor een tijd naar Engeland, Everton. Wat ik bij NAC Breda in drie jaar heb geleerd en qua netwerk was geweldig, maar wat ik meemaakte in Engeland is gewoon een wereld van verschil. Je ziet gewoon de denkwijze en de werkstructuur is van zo’n hoog niveau dat je elkaar gelijk aanvoelt waarin je verder kunt bouwen. Naast dat ik ook nog mijn bedrijf had met consult over opties en de
beste mogelijkheden voor de beste werkomgeving heb ik dus een aardig groot netwerk.

“Ik ken ook heel veel oud-profs en die oordelen al snel van te voren ‘dit gaat niks worden’. Dat is gewoon niet de visie die wij hebben en gebruiken. Gooi jij de handdoek in de ring terwijl de trein net langskomt voor een betere stap? Nou, ik zal nooit opgeven en gelukkig is ons team ook zo ingesteld. Daarnaast richten wij ons op talenten met de juiste manier van leven, structuur en werkelijke inzichten. Dat is nodig om ook zelf in het leven te ervaren. Waarom? Simpel: als je straks een situatie krijgt met iets wat je zelf  moet regelen, terwijl het altijd voor jou is gedaan, zul je dus snel de handdoek in de ring gooien. Dat is het verschil: hoe wij te werk gaan.”

Het moge duidelijk zijn: Steenvoorde en Van Rijckevorsel zitten niet stil tijdens de huidige Corona-crisis en zetten alles op alles om talent tot volle wasdom te laten komen. De jonge Bavel-speler Lars de Roos is de eerste die daar van moet gaan profiteren.