Datum: dinsdag 3 mei 2022, 01:12 - Auteur: Mica de Montigny

Ervaren PCP-spits Houba is weer terug in ‘zijn straat’

Zo’n 30 jaar geleden zag Mustapha Houba (foto) het voetballicht in Brabantpark. Hij groeide letterlijk in de zelfde straat op waar Sportpark Lage Kant ligt en begon daar zijn eerste moves te maken. Al rap bleek dat het geen huis tuin en keukenspelertje zou worden. Inmiddels is het Bredase voetbaldier 35. Een waslijst aan clubs en ervaringen verder is hij sinds dit seizoen terug bij zijn cluppie PCP. Voetbalinbreda.nl sprak hem.

Piepjonge doelpuntenmachine wilde naar Ajax, belandde bij NAC, debuteerde in Baronie-selectie en koos tot zijn spijt voor het Belgische geld

Het interview met de Marokkaanse Bredanaar wordt meteen afgetrapt met een leuke anekdote. “Of ik toen al een goalgettertje was? Ja dat denk ik wel, ik herinner me nog heel goed een wedstrijd in de E-tjes van PCP, dat ik zestien goals maakte bij een 21-1–overwinning. Vanuit de E-jeugd werd ik ook opgemerkt door eerst Willem II en even later ook NAC Breda. De scout kwam naar me toe samen met mijn jeugdtrainer Berry de Leeuw, met de mededeling dat ik gescout was door Willem II en waar mijn vader was. Mijn vader was in de tussentijd al naar huis gelopen. Dus ik zeg tegen Berry en die scout “nee, ik wil naar Ajax”. Toen ik thuis kwam bij mijn pa en dit vertelde, wist hij niet hoe snel hij terug moest lopen naar die scout”, lacht Houba.

“Bij NAC hadden we een periode of een seizoen waar echt bijna iedereen terug mocht naar zijn amateurclub op twee spelers na. Op advies van mijn vader ben ik naar Baronie gegaan met de hoop natuurlijk alsnog een stap hoger te kunnen maken of het eerste elftal te halen, wat toen nog op het hoogste niveau in het amateurvoetbal uitkwam, in de zondag Hoofdklasse. Ik haalde dat ook al toen ik 17 jaar was, toen mocht ik onder hoofdtrainer Ad van Seeters mijn debuut maken, uit bij Gemert. Na twee seizoenen maakte ik de fout door naar België te gaan en voor de euro’s te kiezen, want na een half seizoen viel de sponsor weg en konden de financiële afspraken niet meer nagekomen worden. Ik was daar juist enkel en alleen om die reden en was toen in de winterstop van dat seizoen al terug op Nederlandse bodem.”

En in ons eigen kikkerlandje versleet hij heel wat clubs. VV Oosterhout, Schelluinen, Unitas, VV Dongen, TSV LONGA (tegenwoordig FC Tilburg). Waar heeft hij het meeste plezier beleefd? Bij LONGA vond ik mijn plekje, in de zondag eerste klasse. Ik heb zeven seizoenen daar gevoetbald, veel geleerd, veel nieuwe mensen leren kennen en veel voetbalplezier gehad.” Uiteindelijk belandde hij bij zondag tweedeklasser VOAB, een goed voetballende selectie. De club waar hij voor het laastst speelde voor hij terugkeerde naar zijn Brabantpark.

“Wij willen een statement maken naar mensen die PCP altijd negatief benaderen”

Het is voor Houba altijd een wens geweest om bij de kleinste amateurvereniging van de Gemeente Breda te ballen. Hij koestert liefde voor PCP en dat is niet alleen omdat hij er als kind opgroeide. “Omdat de mensen die club maken en overeind houden. Je zegt het zelf al, de kleinste club van de Gemeente, altijd wel weer gezeik of iets negatiefs, dat is het imago wat de club door de jaren heen heeft gekregen. Uiteraard is dat regelmatig ook terecht geweest, maar ook vaak niet. De club is mooi omdat er mooie mensen rondlopen, denk aan een Koen Hilling, Eric Adriaanse en wat dacht je van de voorzitter Ronald Ruedisueli. Voorheen waren dat ook andere mensen, die nog steeds naar de club komen, problemen oplossen, er alles aan doen om PCP overeind te houden.”

“Dat doen ze door de liefde voor de club. En die liefde, daar steken ze mensen mee aan. Als je de club goed kent en weet wat deze mensen voor de club doen, dan wil je het liefst de bezem overnemen als je Koen Hilling het terrein ziet vegen in zijn vrije tijd. Het is een thuisgevoel wat de mensen bij PCP geven aan alle leden. Jong, oud, donker, blank of een vluchteling. Het maakt allemaal niet uit, iedereen is welkom en iedereen wordt behandeld alsof ze er al twintig jaar rondlopen. Het is ook de buurt Brabantpark, de jongens van vroeger, die nu veel ouder zijn. Die komen nog steeds regelmatig naar de club toe om jongens te zien, die ze vroeger op het pleintje nog wegstuurden omdat de grote mannen een partij onder elkaar wilden spelen. Die jongens komen steeds weer terug om een kijkje te nemen. PCP is niet alleen een voetbalclub, het is veel meer dan dat en dat is iets waar nog heel veel voetbalclubs in Breda van kunnen leren.”

“PCP is ook een club waar nog veel werk aan de winkel is als het gaat om professionaliteit en organisatie. Dat zeker. Maar dat stukje lijkt heel langzaam op gang te komen omdat het mooie gevoel en de mooie dingen aan deze club overheersen, en zolang je je thuis Voelt op een voetbalclub, lekker kan voetballen en plezier hebt, geeft niemand om randzaken of luxe faciliteiten. De soms nog heftige reacties naar scheidsrechters of supporters die de boel neigen te verzieken, of bij dat er bij sommige spelers nog een kort lontje zit, heeft vooral te maken met een stukje gevoel van onrecht, oneerlijkheid naar PCP toe, omdat PCP nou eenmaal zo’n imago heeft. Ik denk dat we met de selectie van dit seizoen een hard statement kunnen maken naar iedereen die PCP altijd maar negatief of als slecht aangeschreven voetbalclub ziet, door een hele mooie prestatie in de competitie neer te zetten. Als wij eens zouden promoveren naar de derde klasse. Dan is dat nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de club. Ik denk dat dat een hele grote stap gaat zijn naar nog beter PCP.

Geroutineerde spits heeft respect voor zijn coach, ondanks de geruchten dat zijn contract niet wordt verlengd

“Dit seizoen zijn we niet makkelijk begonnen. In de zin van de selectie-samenstelling. We hebben een trainer (Richard Hoogkamer, red.) die er alles aan doet om de boel bij elkaar te houden. Elke dinsdag en donderdag wil trainen om er een geheel van te maken, om een team van te maken. Als je hoofdtrainer van PCP bent, ben je ook een beetje maatschappelijk werker. Ik bedoel dat uiteraard niet verkeerd, ik bedoel dat je moet kunnen omgaan met de verschillende soorten spelers, qua karakter, mentaliteit en niveau. Elke speler heeft zijn adviezen en lessen nodig.”

“Je moet de boel echt goed kunnen managen en daarom heb ik nog steeds respect voor Richard Hoogkamer. We zijn het niet altijd eens met de trainer, dat is in elke eerste selectie zo. Maar als je trainer bent van PCP heb je te maken met spelers met verschillende achtergronden, een temperament en dus reageert ook elke speler anders op een situatie, dat is niet altijd makkelijk voor de coach en toch krijgt hij en wij met zijn allen het voor elkaar om op het veld voor elkaar door het vuur te gaan. Ook de wisselspelers die invallen geven 100 procent. Nu staan we vierde en willen we echt meedoen om promotie. Dan doet een trainer toch iets heel goed.”

“Als spelers of andere mensen rondom de club roepen dat de trainer geen contractverlenging krijgt van het bestuur op een moment dat je het zo goed doet in de competitie, vind ik dat maar apart. Wij zijn daar nu niet mee bezig, natuurlijk wordt er weleens wat geroepen als een supporter het ergens niet mee eens is of een boze speler die geen minuten krijgt of door een andere beslissing die de trainer neemt. Wij focussen ons op nu, op dit seizoen. Wat hierna komt of weggaat, of we nou derde klasse gaan spelen of in de vierde klasse blijven. Het bestuur van PCP en de trainer bespreken dit onderling en komen er 100 procent uit, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Houba zit op zijn plek, probeert Groen-Wit-broertje te verleiden en aast op de top drie

Familieleden en vrienden bij de groenhemden? Die zijn er genoeg voor Houba. Mijn broertje uiteraard Outmane Houba, al jaren speler van Groen Wit, die probeer ik naar PCP te krijgen voor komend seizoen en dat gaat me wel lukken. Ook mijn neef Faysal Houba, ooit in het eerste spelend van NAC Breda onder coach Henk ten Cate is hier. Hij speelt nu met vrienden bij PCP. Ik heb het hier echt heel erg goed. En ik hoop dat we met onze selectie een prijs gaan pakken. Ik heb daar vertrouwen in, ik heb vertrouwen in dit team. Je wil het hoogst haalbare bereiken en dat is voor PCP nu de derde plaats. En dan is ons doel meer dan geslaagd. Ons doel is de top drie en we zijn goed op weg.”

Helaas voor Houba en co verloor PCP zondagmiddag de cruciale topper van nummer 2 Terheijden, waardoor DIA nu op de derde positie staat met een punt meer in 4C. Toch is dat verschil te overbruggen en is PCP hoopvol gestemd. Met onder meer de steun van de geroutineerde aanvaller zou het kunnen. Onze fotograaf Jos Thommassen ving zijn goal op zondag (foto). De 1-0, een schitterende actie en dito schot in de kruising, was niet genoeg voor een resultaat (1-2-eindstand, red). Maar met Houba als aanvalsleider (18 goals inmiddels) blijft de formatie van trainer Hoogkamer tegen de top beuken. Wie weet of de historische promotie naar de zondag derde klasse dan een feit wordt.