Datum: donderdag 11 april 2019, 17:01 - Auteur: Mica de Montigny

FC Eindhoven kaapt Roman Talboom (18) weg bij JEKA

Hij maakte pas drie keer zijn opwachting in het vlaggenschip van JEKA, maar Roman Talboom (18) staat nu al voor een overstap naar een profclub. FC Eindhoven biedt het Bredase talent een amateurcontract voor onbepaalde tijd.

De tiener begon zijn voetballeven bij TVC Breda, waarna hij ook in de jeugd van Boeimeer speelde en het eerste efltal haalde op sportpark Heksenwiel. Sinds hij de nummer 10-positie verlaten heeft en aan de flanken opereert, blijkt dat Talboom (foto) nog meer potentie heeft. Voetbalinbreda.nl sprak uitgebreid met de aanvaller, die uitlegt hoe turbulent zijn carriére verloopt tot dusver. “Vinnie Harmusial is een vriend van me en hij speelde in de O19-1 van JEKA en regelde een proeftraining voor me. Zo is het balletje gaan rollen. In het begin liep het stroef en kwam ik niet zo goed in vorm, maar toen ik op de rechts- en linksbuitenpositie werd gezet ging het steeds beter.”

Zo goed dat hij bij JEKA O23 een paar puike potten speelde en de aandacht trok van Bas Liebregts, de succesvolle coach van het eerste die altijd interesse toont in de jeugd. “Roman (Talboom, red.) is een behendige, sterke, technische en snelle speler. Een echte winnaar. Enthousiast, brutaal, maar een nette jongen. Ambitieus ook. Het is jammer voor ons, maar natuurlijk gaaf voor hem. We gunnen hem die mooie overstap”, vertelt zijn huidige coach. Liebregts liet Talboom dus debuteren dit seizoen in 2E en dat ging niet bepaald anoniem. Hij prikte al een paar goals binnen en zondag beleefde hij een droommiddag. Talboom viel in en velde het vonnis over streekrivaal Rijen: 1-0.

Terwijl promovendus JEKA zijn pijlen tot nu toe met succes richt op handhaving, werkte Talboom een stage af bij FC Eindhoven. Clemens Bastiaansen, ex-prof van de Oost-Brabantse ploeg, regelde een proefperiode voor hem. Talboom liep twee weken mee, speelde met FC Eindhoven O19-1 een oefenwedstrijd tegen een Amsterdamse voetbalschool en overtuigde de mensen die hem beoordeelden. “Clemens Bastiaansen zag aan mij dat ik ambitie heb en leef voor het spelletje. Zodoende liet hij mijn naam vallen en heb ik mezelf kunnen bewijzen.” En zo kan het gebeuren dat Talboom dit jaar nog op vrijdagavond te spotten is op Fox, waar de Keuken Kampioen Divisie wordt uitgezonden. Een competitie waar voetbalwedden op mogelijk is.

“Dat zou geweldig zijn. Mijn doel is om alles eruit te halen wat er nog in zit. Ik zal hard moeten werken en trainen en mentaal sterk zijn om te ervaren waar mijn plafond ligt. Of ik droom van NAC Breda? Ik zou het mooi vinden om ooit te spelen voor NAC, dat zou super zijn omdat ik in Breda ben geboren. Als die droom ooit uitkomt, dan kijk ik wel verder.” Voor hij het avontuur aan zal gaan, wacht hem en de andere Tricolores nog een klus. “JEKA in de zondag tweede klasse houden. Waarom? Omdat JEKA een hecht team is dat kan vechten met veel voetballende kwaliteiten. Ik hoop dat ik dit seizoen nog veel kan betekenen voor het eerste met mijn inzet, assists en hopelijk nog wat goals.”