Datum: dinsdag 4 oktober 2022, 15:44 - Auteur: Mica de Montigny

‘Niveau arbiters lijkt steeds meer frustratie op te wekken’

COLUMN – Voor ik de lont aansteek en de knal weer op alle sportparken in de regio Breda te horen is even een disclaimer. Ik ben fel tegenstander van mensen die wekelijks tekeer gaan tegen scheidsrechters, sterker nog. Ik kots op luitjes die arbiters continu uitschelden, intimideren of het als excuus gebruiken na puntenverlies. Zeker als je vooraf weet dat je bijvoorbeeld in de vierde- of vijfde klasse balt kun je incalculeren dat de man in het zwart net zo slecht is als jij.

Maar to the point: het seizoen is officieel twee duels onderweg en ik heb al twee zondagen op rij tenenkrommende optredens gezien van scheidsrechters. Op 24 september bij TVC Breda vs PCP  en afgelopen zondag nog bij SAB vs UVV ’40. Die van de eerste wedstrijd had vooraf al een slechte naam bij beide clubs hoorde ik in de wandelgangen en men zou zelfs hebben geprobeerd om hem van het duel af te halen. Die van afgelopen zondag was ook wel veelbesproken.

Wat opviel: de leeftijd van de heren is vrij hoog. Verder: de conditie. Bij TVC Breda vs PCP kwam hij bijna letterlijk de middencirkel niet uit en taxeerde hij situaties op de achterlijn welhaast vanaf de middenstip. Ook het gezeur en geschreeuw richting beide heren leek mij iets meer en harder dan normaal. Ook bij SAB vs UVV ’40 enkele dagen geleden. Veel onvrede over zijn manier van fluiten (of soms het feit dat hij ergens niet voor floot). En ook van andere duels ving ik signalen op.

Bijvoorbeeld TSC ZA, dat speelde tegen GSC/ODS afgelopen weekend. Vanuit het Oosterhoutse kamp volgden deze teksten in ons verslag. “Moet ook zeggen dat we pech hadden met de arbiter. De beste man is eind 70 denk ik en kon het allemaal niet meer volgen. Veel dode spelmomenten, tijdrekken, een clubgrensrechter die overal zijn vlag voor omhoog stak en daar werd niets aan gedaan.” Dat was afgelopen zaterdag. Maar ook zondag soortgelijke teksten van WDS ’19, dat bij Chaam speelde, op deze site.

““Op voorhand gaf de scheidsrechter aan dat vandaag zijn laatste wedstrijd was vanwege slijtage aan zijn knieën. Hij kon het niet meer belopen en zou op zijn grensrechters vertrouwen. Wij eindigen de wedstrijd met vijf gele kaarten en een rode kaart terwijl beide ploegen respectvol met elkaar omgingen. De manier waarop de wedstrijd verloopt zorgt ook voor veel frustratie en irritatie. Je werkt de hele week naar de zondag toe en als je dan zo benadeeld wordt dan kun je uiteindelijk alleen maar verliezen als je niet oppast.”

Is het een beetje als Schiphol? Waar mensen uren moeten wachten voor ze een vliegreis kunnen maken (als ze uberhaupt al kunnen vliegen), omdat er simpelweg te weinig personeel is? Groeiende frustraties en slechte dienstverlening. Sijpelt dit nu ook door tot in het scheidsrechtersgilde van de KNVB? Ik vraag het me  af, want het is voor niemand leuk zoals het de laatste weken gaat. De scheids wordt verketterd en alle mensen op en naast het veld voelen zich ook niet senang. Wat te doen? Geen idee, maar blijf wel chill allemaal, aub!

Ben jij in het bezit van diploma ‘Sport en Bewegen’ en opzoek naar een Baan? Check dan snel de vacatures bij Sport-BSO Flekss

(disclaimer: de scheidsrechter op onze foto heeft verder niks te maken met dit verhaal)