Datum: woensdag 18 mei 2022, 13:30 - Auteur: Mica de Montigny

Van Beckhoven en Van Eekelen: ‘new wave’ van WDS

WDS ’19 heeft zoals altijd een konijn uit de hoge hoed getoverd in 4C. De oudste amateurclub van Breda draaide tot een maand geleden een dramatisch seizoen en moest vrezen voor degradatie, maar inmiddels klimmen de Blauwhemden en zijn ze misschien wel favoriet voor de winst van de derde periode. Twee aanstichters van het aangename vuurtje? Bart van Eekelen (20) en Levi van Beckhoven (19). Voetbalinbreda.nl sprak met de ‘kinderen van de club’.

Van de laatste vijf competitieduels won WDS er vier. En dat was broodnodig, want het stond er slecht voor onderin de ranglijst. De ploeg van trainer Martijn van Wanrooy heeft zich echter opgericht, heeft een gaatje geslagen met de clubs die last hebben van de rode streep en ziet jonge gasten uit de eigen opleiding floreren. Van Eekelen (foto, rechts) speelde al sportpark Paradijs van de F-jeugd, Van Beckhoven (foto, links) begon daar in de E-jeugd. Voor Van Eekelen vond zijn debuut in de selectie van WDS plaats onder coach Gijs Smulders enkele jaren terug. Van Beckhoven debuteerde dit seizoen. En niet onopgemerkt. Van Eekelen is een pijlsnelle buitenspeler, die al goals maakt en assists levert. Zelfde verhaal voor Van Beckhoven, die te boek staat als talent met een klinische afwerking voor een vijandelijk doel.

“Mijn beste kwaliteit is hard rennen”, vertelt Van Eekelen. Van Beckhoven: “Mijn afwerking is goed? Kan beter”, blijft hij zelfkritisch. Het duo is niet op zijn mondje gevallen en het mooiste is, de twee zijn vrienden, ook buiten het veld. “Ja, zeker. Vanuit mijn kant dan”, zegt lacht Van Beckhoven. “Ik kan onze vriendschap niet in woorden omschrijven. Zo goed is die”, knipoogt Van Eekelen. Hij is blij om in het eerste van WDS te spelen. “In het begin van het seizoen maakte ik best wat goals in het tweede, maar rond de winterstop mocht ik steeds vaker meedoen met het eerste en dat ging steeds beter. Ik en nu wel een vaste waarde kan ik wel zeggen.” Van Beckhoven denkt er ook zo over. “Ben begonnen als vaste spelen van het tweede en had het daar echt naar mijn zijn, waardoor ik niet per sé in het eerste hoefde te spelen.”

“De derde periodetitel? Als je degradatievoetbal speelt heel het seizoen, heb je niks in de derde klasse te zoeken”

“Naar naarmate het seizoen vorderde werd ik er meer bij betrokken en begon het wel interessant te worden. Nu heb ik al een aantal wedstrijden gespeeld in 1 en een aantal belangrijke goals gemaakt, waardoor ik volgend seizoen ook in het eerste wil spelen.” Hoe ziet het tweetal de opmars van WDS momenteel? Heeft het wellicht te maken met hun inbreng? “Dat wij af en toe een goal maken en een assist geven helpt mee”, zegt Van Eekelen. Van Beckhoven klinkt wat ‘mediagetrainder. “Ik denk niet dat het door onze minuten komt. Het is heel cliché’, maar voetbal doe je met elf man. Als je daarbij kunt helpen is dat mooi. De laatste weken staan we als team heel sterk en vechten we voor elkaar. Dat was daarvoor nog wel een probleem.” Dus nu het beter gaat met WDS, heeft de ploeg uit de Haagse Beemden plots ‘periodekoorts’.

“Wij kunnen beter niet naar de derde periodetitel kijken”, vindt Van Eekelen. “Want als je tegen degradatie vecht, moet je niet naar de zondag derde klasse willen. Maar nog steeds zou het leuk zijn om periodekampioen te worden, want het zevende team van ons viert dan zijn kampioensfeest. Het feest zou dus leuk zijn, maar de play-offs slaan we beter over.” Van Beckhoven: “Stiekem hoop ik ook op winst van de derde periode.” Van Eekelen en Van Beckhoven hebben genoeg babbels, maar zijn wel met het nodige respect de selectie ingegaan. Van Eekelen keek als jeugdspeler uit naar het samen spelen met de gebroeders Bayram en Abdul Avci. “Ik had er wel zin in om met Bayram en Abdul in de aanval te staan. Het zijn goeie gasten die al veel gescoord hebben voor WDS. Daar kan ik natuurlijk veel van leren.”

“Bayram Avci moet vrezen voor zijn plekkie”

Ook spits Van Beckhoven had die wens voor hij zijn debuut maakte. “Ik keek er naar uit om met Bayram Avci  te spelen. Hij kan heel goed omgaan met jonge spelers, hij helpt je altijd, is altijd positief aan het coachen en betrekt je overal bij en is natuurlijk een goede voetballer. Maar we zijn allebei spitsen. We kunnen samen spelen voorin, maar hij moet uiteindelijk gaan vrezen voor zijn plekkie”, deelt de goedlachse tiener een plaagstootje uit. Ook Van Eekelen is niet bang voor speldenprikjes naar de ‘oudjes’. “In het veld doe ik vooral luisteren, maar buiten het veld loop ik die gasten een beetje te kutten.” Van Beckhoven voelt het ook zo. “Maar we leren nog wel van die ervaren boys, dus je luistert wel. Zoals onze teamgenoot Koen van Kleef altijd zegt ‘the new wave komt eraan’. Tot slot nog de opvallende ambities van beiden.

“Ik wil gewoon zolang ik kan met vrienden voetballen bij WDS en zorgen dat ik op zondag altijd een leuke dag heb. Ik heb niet van die ambities dat ik hoger wil voetballen. Ik wil wel een keer ‘ViB Speler van de week’ worden, zo zet Van Eekelen onze redactie onder extra druk. Van Beckhoven heeft een apart voetballeven. “Ik wil een titel winnen met WDS, maar daarnaast gaat het mij vooral om plezier. Met vrienden voetballen op zondag, mits Ajax niet speelt. En dan met zijn allen een drankje doen. Ik heb een seizoenkaart van Ajax en de liefde voor Ajax is net wat groter dan die voor WDS, dus dan ga ik daarheen. Heb ik dit jaar ook gedaan. Kan eigenlijk niet he? Ja, dat hoor ik wel vaker, haha.” Van Eekelen, wiens zusje en moeder ook bij WDS voetballen, en Van Beckhoven, wiens vader leider is, zitten prima op ‘het Paradijs.”