Datum: woensdag 1 december 2021, 12:52 - Auteur: Redactie

De promotiedroom van NAC Breda: opnieuw strijden tot de laatste minuut?

Ook dit jaar droomt NAC Breda van de promotie naar de Eredivisie, nadat het de voorbije twee seizoenen om uiteenlopende redenen niet lukte. Volgens aanbieders van sportweddenschappen is de kans op deelname aan de play-offs in ieder geval heel groot. Veel heeft uiteraard ook te maken met hoe de tickets voor de play-offs worden uitgedeeld.

Een derde jaar in de Eerste divisie

Sinds de rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie in het seizoen 2018/2019 droomt NAC Breda al opnieuw van een terugkeer door de grote poort. In het seizoen 2019/2020 lukte het alvast niet, omdat de competitie in verband met het coronavirus werd stopgezet. In het volgende seizoen bleef de promotiedroom dan weer tot in de finale van de play-offs erg levendig.

Tijdens een foutenfestival in het Rat Verlegh Stadion ging het toen vlak voor tijd alsnog mis. Een voorzet vanaf de linkerkant kwam vlak voor het affluiten bij Jonathan Okita terecht. De aanvaller van N.E.C. moest de bal maar even beroeren om van de promotiedroom van NAC Breda een ware nachtmerrie te maken. De NAC-spelers vielen vervolgens bij bosjes neer, want er was te weinig tijd om nog iets aan de einduitslag te veranderen. De NAC-supporters gingen teleurgesteld naar huis, waar ze zich klaarmaakten voor een extra jaar dolle pret in de Keuken Kampioen Divisie.

Ingewikkeld promotieverhaal in het seizoen 2021/2022

NAC Breda kent dit seizoen alvast een moeizaam begin. Na dertien speeldagen staat NAC slechts negende met achttien punten. In principe promoveren de kampioen en de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie rechtstreeks naar de Eredivisie. Daarnaast strijden zes ploegen uit de Eerste divisie tegen elkaar om een mogelijke promotie. Toch kan zelfs een negende plek al volstaan om tot de laatste minuut te strijden voor de promotie naar de Eredivisie. De tickets voor de play-offs worden namelijk op een bijzondere manier uitgedeeld.

Niet enkel de acht hoogst geklasseerde ploegen kunnen promoveren

In de eerste plaats is het zo dat beloftenelftallen niet kunnen promoveren. Het lijstje met deelnemende play-offteams bestaat daarnaast uit periodekampioenen, plaatsvervangende periodekampioenen en enkele besten in de eindranglijst.

In principe nemen zes ploegen uit de Eerste divisie deel aan de play-offs: de vier periodekampioenen en de twee hoogst geklasseerde teams op de ranglijst die geen periodetitel hebben behaald en die niet rechtstreeks promoveren. Beloftenteams kunnen niet deelnemen aan de play-offs. Als een beloftenteam periodekampioen is geworden of als een periodekampioen eerder al periodekampioen was, gaat deze plaats over naar de tweede op de ranglijst van die periode, tenzij deze club ook een beloftenteam is of al een periodetitel heeft behaald. Dan wordt de plaats ingenomen door het best geklasseerde team in de eindstand dat geen periodetitel heeft behaald.

Hierdoor kan het zijn dat niet de nummers drie tot en met acht uit de eindstand mogen deelnemen aan de play-offs, maar ook enkele lager geklasseerde teams. Uiteraard blijft het wel aan te raden om veel punten te rapen. Periodekampioen worden is nog steeds de beste garantie om te mogen deelnemen aan de play-offs. En rechtstreeks promoveren blijft natuurlijk het interessantst, maar De Graafschap en FC Volendam leggen de lat natuurlijk wel heel hoog. De kloof die ze hebben opgebouwd, zien de bookmakers NAC Breda nu al niet meer dichten.