Datum: zondag 11 juni 2023, 15:39 - Auteur: Redactie

AWC nekt Baronie en promoveert, Bredase promovendus krijgt herkansing

Baronie heeft geluk dat het een herkansing in de schoot geworpen krijgt, want zondag won AWC de cruciale nacompetitiepot in Breda. Volgend weekend de laatste kans voor de promovendus om in de Derde Divisie te blijven.

Op een tropisch en goed bezet sportpark Blauwe Kei begon Baronie voortvarend aan de wedstrijd. Binnen een minuut waren Mohammad en De Graauw al dicht bij de vurig gewenste openingstreffer. Mohammad zag zijn voorzet nog net tot corner worden verwerkt waarna De Graauw zijn inzet door een verdediger van de lijn zag worden gehaald. De bezoekers toonden weinig aanvallende intenties maar verdedigden goed gegroepeerd waardoor Baronie zijn heil al snel in lange ballen zocht. De thuisclub had vervolgens de pech dat aanjager Veldhof al heel snel met een liesblessure moest uitvallen. Baronie moest zich even hergroeperen maar bleef het initiatief houden. Op het kurkdroge kunstgras bleek het voor beide ploegen onmogelijk om de bal snel rond te laten gaan. De bal stropte of stuitte alle kanten op waardoor veel passes de mist ingingen. Na een klein half uur was het Baronieverdediger Kankam die werd verrast door een onverwachte balwenteling. AWC-aanvaller Reuvers was echter evenzeer te verrast om te kunnen profiteren waarna Baroniedoelman Van Butselaar voor opluchting kon zorgen. De bezoekers kropen vervolgens wat meer uit hun schulp waardoor de Bredase verdediging attent moest zijn op de overigens nog altijd schaarse Wijchense tegenstoten. De beste kans was echter voor Jens Wirix die na een 1-2 combinatie met De Graauw alleen voor doelman Tijn van de Groes verscheen. De jeugdige Wijchense goalie reageerde echter alert en voorkwam daarmee een op dat moment verdiende Bredase voorsprong. Dat deed hij ook in de blessuretijd van de eerste helft. De Graauw besloot een prima aanval met een venijnig schot dat echter opnieuw door de Wijchense doelman vakkundig werd gepareerd. Amper een minuut later was hij nogmaals de baas bij een inzet van Zimmerman. Pal voor rust kreeg AWC-middenvelder Job van der Groes na balverlies van Jens Wirix nog een prima mogelijkheid maar zijn te gehaaste schot ging voorlangs.

Vlak na de hervatting moest Baronie aanvoerder Kankam handelend optreden om een doorbraak van Reuvers te neutraliseren. Ook AWC-aanvaller Brussaard was dreigend maar zag zijn voorzet niet bij een medespeler terecht komen. Die momenten bleken uiteindelijk een voorteken van het naderend onheil dat de thuisclub te wachten stond. Een lange bal van achteruit in het Bredase centrum stichtte zoveel verwarring bij Vermeulen en Baroniedoelman Van Butselaar dat invaller De Bruijn de bal simpel in de verre hoek kon schuiven 0-1. De thuisclub leek aanvankelijk niet geschrokken en antwoordde met schoten van Al Morabit over het vijandelijke doel en een inzet van Zimmerman in het zijnet. Maar naarmate de tijd verstreek bleek dat Baronie niet de sleutel kon vinden om de Wijchense verdediging open te rijten. Bovendien moesten de groenwitten alert zijn op de Wijchense tegenstoten die vanwege de weggegeven ruimte niet van gevaar ontbloot waren. Toch was er een prima kans voor Jens Wirix die geheel vrij bij de tweede paal een voorzet van Umar niet succesvol wist af te ronden. Baronie viel in de slotfase wanhopig aan maar bleek uiteindelijk machteloos. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd leek invaller Van Gool met een machtig afstandsschot alsnog voor de gelijkmaker te zorgen maar het doel bleek 2 centimeter te klein.

Met deze weer eens onnodige nederlaag is het pleit echter nog steeds niet beslecht. Omdat 2e divisionist OFC zich heeft teruggetrokken uit de competitie krijgt Baronie nog een herkansing tegen JOS Watergraafsmeer. Komende donderdag 15 juni mag Baronie opnieuw proberen om degradatie uit de Derde Divisie af te wenden. Er wordt dan in eigen huis om 20.00 uur gespeeld om zondag 18 juni in Amsterdam de return aan te gaan. Of de ploeg in staat is om zich nog een allerlaatste keer op te richten is een vraag die alleen de spelers kunnen beantwoorden.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens, foto door Marcel Mol)

Baronie ZO – AWC 0-1 (0-0)