Datum: zondag 18 november 2018, 18:00 - Auteur: Redactie

Baronie bijt tanden stuk op lager geklasseerd Minor

Hoofdklasser Baronie stelde zondag teleur voor eigen publiek. Minor leek zelfs even te gaan winnen, maar na de knotsgekke slotfase hielden de Bredanaars toch nog een schamel puntje over aan de krachtmeting.

Ondanks een gigantisch veldoverwicht gedurende de gehele wedstrijd slaagde Baronie er niet in om de Limburgers over de knie te leggen. De thuisclub kreeg niettemin legio kansen om laagvlieger Minor puntloos naar huis terug te sturen, maar verslikte zich uiteindelijk in Limburgse vasthoudendheid. Minor was duidelijk naar Breda gekomen om minimaal een punt mee terug naar Nuth te nemen en slaagde uiteindelijk ook in die opzet. Favoriet Baronie speelde zeker niet slecht maar stuitte keer op keer op een gesloten Limburgse defensie. Vooral de Limburgse doelman Lennaert Quaden bleek een geweldige sta in de weg bij de Bredase inzetten. Zo behoedde hij zijn ploeg met meermaals voor een vroege achterstand. De thuisclub was oppermachtig in de eerste helft maar zag inzetten van Biekman, Mijnhijmer en Mohammad op vaak fabuleuze wijze gekeerd worden door de Limburgse uitblinker. Vooral zijn redding op een fraaie volley van de sterk spelende Mohammad sprak daarbij tot de verbeelding. Minor bleek naarmate de wedstrijd vorderde een steeds lastiger te bestrijden tegenstander. De ploeg zakte bij balverlies massaal in waardoor de ruimtes voor Baronie klein bleven. Bovendien had het Limburgse centrum achterin zoveel lengte dat hoge ballen bij voorbaat nagenoeg zinloos waren. Mohammad was tot twee keer toe dicht bij een treffer maar zag een corner op de kruising belanden en een slimme vrije trap op het doelnet. Minor had er tot op dat moment nog absoluut helemaal niets tegenovergesteld maar werd in de slotminuut van het eerste bedrijf voor de allereerste keer plotseling gevaarlijk. Een knal van Claasens werd door Baroniedoelman Van Oorschot echter fraai uit de bovenhoek getikt.

Baronie schoot meteen na de thee voortvarend uit de startblokken. Mekkaoui kreeg een vrije schietkans maar zag doelman Quaden opnieuw bekwaam ingrijpen. Niet veel later was de Limburgse sluitpost opnieuw alert bi een vrije trap van Mijnhijmer. De bezoekers kwamen er vervolgens nauwelijks aan te pas. Doelman Quaden had weer eens redding moeten brengen op een inzet van Mekkaoui totdat hij even later alsnog kansloos was. Een vrije trap werd door Mohammad op het aaiende hoofd geschilderd van Jens Wirix die fraai de verre hoek vond 1-0. Het was een terechte beloning voor de Baronnen die vervolgens “erop en erover” dreigden te gaan. Doelman Quaden moest redding brengen op een kopbal van Vermeulen waarna hij even later opnieuw de reddende engel bleek voor zijn ploeg. Een splijtende dieptepass van Mijnhijmer bracht Mekkaoui in kansrijke positie. De voortdurend dreigende aanvaller besloot echter van te grote afstand het Limburgse doel te zoeken zodat Quaden opnieuw kon redden. Het bleek uiteindelijk een cruciaal moment in de wedstrijd. In plaats van een 2-0 voorsprong voor de thuisclub kwamen de bezoekers in de tegenaanval plotseling op gelijke hoogte. Baltovenaar Elalji vond het hoofd van de inkomende Gerets die Van Oorschot met een ferme kopstoot kansloos liet 1-1. Het was de wereld op zijn kop qua veldverhouding maar tegelijkertijd wel de bittere waarheid. Niet veel later werd Minoraanvaller Achkar door arbiter Michielsen met een tweede gele kaart bestraft zodat de Limburgers met een man minder de strijd moesten aanbinden. Dat bleek echter allesbehalve een probleem voor de bezoekers die zelfs beter en meer vrijuit gingen voetballen. Zo verraste uitblinker Elaji vanaf 40 meter bijna de wat voor zijn doel staande Van Oorschot, die de inzet achteruitlopend maar net via de lat kon afweren. Baronie voerde daarna de druk nog maar eens extra op om alsnog de winst naar zich toe te trekken. Mohammad leek uit een knap genomen vrije trap dicht bij de winnende treffer maar doelman Quaden stond opnieuw pal. In de absolute slotfase leken de bezoekers geheel tegen de verhouding in zelfs met de winst aan de haal te gaan. Invaller Neuhaus liet zich na een ogenschijnlijk correct duel met Baronie linksachter Prent vallen, waarna arbiter Michielsen zelfverzekerd naar de stip wees. Elalji velde het vonnis en leek zijn ploeg daarmee naar een volkomen onverdiende overwinning te schieten 1-2. Amper een minuut later was er echter toch gerechtigheid. Mijnhijmer werd in het strafschopgebied aangetikt door Proesmans waarna arbiter Michielsen opnieuw gedecideerd naar de stip wees. Mijnhijmer maakte vervolgens zelf geen fout en bracht zijn ploeg daarmee meer dan verdiend op gelijke hoogte 2-2. In de laatste seconde van de blessuretijd was de thuisclub alsnog dicht bij een sensationele ontknoping. Kankam kreeg de bal uit een onoverzichtelijke situatie plotseling voor zijn schietgrage voeten maar was te verrast om de bal de juiste richting te kunnen geven.

Door dit enigszins teleurstellende gelijkspel verzuimde Baronie de kop te nemen in de Hoofdklasse B. De ploeg mag zich echter troosten met de gedachte dat het slechter had kunnen aflopen. Door de 4-1 overwinning van Gemert op koploper Unitas deelt Baronie de koppositie nu samen met Gemert en Unitas.

(verslag door Baronie-watcher Frans Mertens)

Baronie – Minor 2-2 (0-0)
1-0 Jens Wirix, 1-1 en 1-2 (pen.) Minor, 2-2 Jorik Mijnhijmer (pen.).

4 Shares