Datum: zondag 16 februari 2020, 19:04 - Auteur: Redactie

‘Beste speler van Baronie’ laat Moerse Boys buigen

De gevreesde Oranje-invasie op Sportpark de Blauw Kei bleef zondag uit in een kleurloze Hoofdklasse-derby tussen Baronie en Moerse Boys. Het was sterspeler Moustafa Mohammad die het verschil maakte met een goal en een assist.

De wind speelde zeker een rol in Breda, maar het was een pover en een te bescheiden spelend Moerse Boys dat er te weinig een wedstrijd van maakte. Nou staan eenvoudigweg de betere spelers ook bij de thuisploeg op het veld. Trainer Jurriaan van Poelje heeft alleen al met een voorhoede van de ‘3 M’s’ (Mijnhijmer, Mohammad en Meyres) een brok kwaliteit en ervaring in huis. Hoewel, de getructe Meyres, die zijn acties af en toe te ver doorvoerde, ook dit jaar pas 20 wordt.

Was het bescheidenheid of ontzag van de Klein Zundertenaren op een redelijk gevuld complex? In Breda had men een oranje-witte ‘Spionkop’ van zo’n 200 man gerekend, maar de oranje-witte sjaaltjes waren maar weinig aanwezig. In ieder geval was het bekend staande vechters ensemble van trainer Jurgen Arnouts vandaag een Oranje leeuw zonder tanden. Het debuut in de Hoofdklasse van de kleine dorpsclub blijft een sprookje, maar om te handhaven zal er meer gevraagd worden om ploegen als Baronie te verrassen. De bezoekers  gaven weliswaar niet heel veel kansen weg, maar Baronie heeft 80 minuten het spel gemaakt  Een enkel speldenprikje stond daar tegenover.

De wedstrijd begon overigens met een bal op de thuislat na drie minuten door een corner van Bart van den Broek. De thuisclub was heer en meester, maar dat resulteerde ook pas na een half uur spelen in een kansje van Meyres, waarbij de verder solide keepende Tom Magielse de bal even liet glippen. Kort daarna was een gekraakt schot van Sander Wirix het gevaarlijkste moment tot dan toe. Opvallend was het een minuut later Baronie-doelman Michel van Butselaar die zich moest strekken voor een schot van Jesse Mouws. Mohammad kreeg daarna een tikkie in de 16-meter van captain Goossens. Geen strafschop, maar de duels tussen Mohammad en Goossens waren wel vermakelijk deze middag. Stevig en mannelijk; zoals het hoort. Ook oud-Baron Sietse Sebregts had zijn handen soms meer dan vol aan Meyres op de linkerflank.

Na rust was de eerste kans voor de Baronnen, die beseften dat de drie punten thuis moesten blijven. Mijnhijmer zette voor en de bal moest van de doellijn gehaald worden door een MoerseBoy. Het was de 75ste minuut toen en nog een kwartier te spelen. Moerse Boys had tot dan eigenlijk toch nog redelijk goed stand gehouden. Creëerde zelf weinig, maar wist met een hechte defensie ook voortijdig het groen-witte gevaar op te houden. Een puntje zou dan voor de Hoofdklasse-debutant toch een prima resultaat zijn zo werd langzaam het gevoel.

Floris van Nijnanten was toen al ingevallen voor Jens Wirixbij de Baronnen. Totdat Mohammad zijn moment had, nadat hij al veel energie en kracht in de wedstrijd had ingezaaid. Minuut 84, afgeslagen bal, opgepikt door ‘Mous’ en een gerichte uithaal was keeper Magielse te machtig. De bezoekers schakelden een tandje bij en het was de onzichtbare spits Pim Goossens die drie minuten later een teenlengte te kort kwam om de 1-1 op het defecte scorebord te schieten. Van Butselaar werd daarbij echter wel geraakt en had even verzorging nodig. Nog een oud-baron mocht op zijn voormalige ondergrond debuteren voor Moerse Boys. Kort voor tijd kwam Sem Herijgers  in het veld voor Sebregts. Het was alleen oud-baron Justin Houtzager die in het Oranje shirt de hele wedstrijd volmaakte. Mooi dat die jonge gasten Hoofklasse ervaring opdoen in de buurt. Het niveau van Baronie 1 was bij vertrek nog wat te hoog gegrepen, maar ook zij worden meer ervaren onder leiding van Arnouts.

Een drie minuten voor het laatste fluitsignaal van een relaxed fluitende scheidsrechter Barry Huizinga, zette Mohammad goed door en legde de bal panklaar voor degoed spelende Mijnhijmer. De intikker van de aanvaller was een makkie en de 2-0 een feit. Trainer Van Poelje wisselde extreem laat met in de laatste twee minuten nog Quinton Eugenia en Tijn van Galen voor Mijnhijmer en Meyres. Maar de buit was binnen en Baronie handhaaft zich, mede door het verlies van de concurrenten,  lin de top van de Hoofdklasse. Assistent-trainer Ronald Rombouts, die een mooie carriere in dienst van de Baronnen kan overleggen, was duidelijk na afloop.

“We hebben vanuit een verdedigende organisatie getracht met wat speldenprikken Baronie te verrassen, maar het zat er vandaag niet in. Niet heel veel weggegeven, maar ook niet veel kansen gehad om wel te scoren. Ploegen als Baronie zijn ook niet de tegenstanders waar tegen wij de punten moeten pakken. Dat moeten we tegen clubs als Meerssen en Minor doen.” Een biertje in de voor hem zo bekende kantine, waar de Baronnen in die tijd menig feestje vierden, liet de sympathieke Rombouts aan zich voorbij gaan. “Nee, ik ben gelijk naar huis. Laat maar zitten vandaag”, zei hij met een knipoog voordat hij in zn auto stapte.

(verslag door special reporter Marco van Dijnsen)

Baronie – Moerse Boys 2-0 (0-0)
1-0 Moustafa Mohammad, 2-0 Jorik Mijnhijmer.