Datum: woensdag 1 augustus 2018, 15:58 - Auteur: Luke Thomas

Bavel-vrouwen trappen af: “We zijn de beste van Breda”

VIDEO ONDER HET ARTIKEL MET IVANKA PUIK – Het seizoen is begonnen. Na een aantal weken vakantie hebben de Bavelse dames zich zondagochtend weer verzameld voor het begin van een nieuw voetbaljaar. Een jaar dat ze vol plezier en vertrouwen tegemoetzien. Een jaar waarop ze met Voetbalinbreda.nl vooruitblikken.

Al voordat ik Sportpark De Roosberg betreed vangen mijn zintuigen de eerste signalen van een nieuwe seizoenstart op. De ballen worden opgepompt. De staf praat bij. De kantine is nog dicht. De velden ongehavend. Er heerst, naast het brommende geluid van de ballenpomp, rust. Rust die rond kwart voor elf doorbroken zal worden door een stoet aan enthousiaste dames, snakkend naar het voetbalveld.

In hun favoriete tenues betreden ze het veld. Ajacieden, Feyenoorders, PSV’ers: allen trachten ze, net als hun droomclub, naar succes. Succes dat ze dit jaar namens vv Bavel willen en gaan boeken. Want er heerst positiviteit, plezier en geloof. Optimisme tentoongesteld door onder andere Sophie Fijneman (17) en Manousch Machielsen (18): “We zijn de beste van Breda.”

CONCURRENTIE

Om dat te bewijzen willen de dames hoger eindigen dan vorig jaar. “We gaan voor de top vijf”, zegt Fijneman. “Vorig jaar begonnen we goed, maar konden we die vorm niet vasthouden. Hopelijk dit jaar wel.” Machielsen, die tussen het tweede en eerste schommelt, is het daar zeker mee eens. “Het eerste kan zomaar heel hoog eindigen, met het tweede hopen we in de middenmoot te eindigen. Er is veel concurrentie binnen de selectie. Vaak hoor je pas twee dagen voor de wedstrijd of je met het eerste of tweede mee mag. Die concurrentie is alleen maar goed.”

Volgens trainer Mark van Gils is de landelijke hoofdklasse te danken aan de enorme kwaliteit in de selectie. “Het eerste speelt Hoofdklasse, het tweede Eerste Klasse en het derde Derde Klasse”, vertelt hij vol klasse. “Landelijk betekent natuurlijk veel reizen, maar het is tegelijkertijd een compliment voor de club en het beleid dat we voeren.”

AANTREKKELIJK

Met die kwalitatieve selectiebreedte heeft Van Gils hoge verwachtingen. “Het wordt een seizoen vol uitdagingen. Afgelopen jaar hebben we veel punten laten liggen tegen de mindere teams, dus dat moet beter. Maar nog belangrijker vind ik dat we aantrekkelijker voetbal gaan spelen. We haalden veel punten, maar voetballend was het niet altijd even best. Dat is een mooi ontwikkelpunt.”

Van Gils richt zich op de lange termijn en wil allesbehalve een ‘defensieve machine’ creëren. “We hebben een hele jonge groep met heel veel potentie, dus daarom vind ik dat we moeten inzetten op ontwikkeling. Met goed voetbal komen die punten vanzelf. Mocht ik ooit weg gaan dan wil ik dat ik een aanvallend aantrekkelijk team heb neergezet. Dat is mijn doel.”

THUIS

Iemand die hoogstwaarschijnlijk geen deel zal uitmaken van de lange termijn is Fijneman. Zij hoopt dat vv Bavel het opstapje is naar een groot internationaal avontuur en heeft de denkbeeldige verhuisdozen al ingepakt. “Ik wil graag naar de Verenigde Staten. Om daar te studeren en voetballen tegelijk. Het vrouwenvoetbal is daar zo groot. Je kunt zelfs een studiebeurs ontvangen. Dan kan ik voetbal gebruiken om mijn studie af te ronden. Het is niet voor niets zo dat de Amerikaanse vrouwen wereldkampioen zijn.”

Van Gils zal zijn verhuisdozen voorlopig in de berging laten liggen. Al vanaf zijn zesde speelde hij op de Bavelse velden en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het boerenlandschap. “Voor mij is dit thuis. Als ik lange tijd niet op de club ben geweest en ik loop door de hekken, dan voelt dat als thuiskomen. Bekende gezichten, de gemoedelijkheid, alles. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. We zetten nog steeds stappen, we blijven ons ontwikkelen. Ik zit hier prima op mijn plek. Absoluut.”

 

0 Shares