Datum: dinsdag 6 november 2018, 20:25 - Auteur: Mica de Montigny

Dromen van Argentijns voetbal; maar eerst even sparen

Rosario Central, San Lorenzo, Newell’s Old Boys: zomaar wat clubs in Argentinië die ik zo graag wil bezoeken. Voetbal is meer dan de bal en 22 spelers. Voetbal is passie, oorlog, liefde en emotie.

Als er ergens een plek is waar supporters hun liefde voor hun club en spel in optima forma tonen is het daar. In Argentinië eren ze niet snel een speler. Ze weten dat het passanten zijn. Ze adoreren hun club, de kleuren van hun stad. Met hun hart en ziel.

Voetbal is daar geen bijzaak. Het is het leven. Talloze keren heb ik op youtube gekeken (en geluisterd) naar filmpjes van bijvoorbeeld San Lorenzo. Hoe die voor een wedstrijd feest maken is ongezien in West-Europa. Je hoort vaak dat het in Turkije ook episch is, de beleving van fans. Maar het is een kwestie van smaak natuurlijk en Argentinië is het voor mij. ‘Y dale, dale matador’ begeleid door Zuid-Amerikaanse beats op de trommel en Latijnse trompetgeluiden. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Enige probleem? Je steekt niet zomaar de oceaan over een een duel te bezoeken. Het wordt een soort halve wereldreis om mijn natte voetbaldroom waar te maken, maar eens komt die schitterende dag. Voor nu is het simpel: veel naar NAC Breda, mijn favoriete club Ajax en natuurlijk tripjes plannen in Europa. Mijn laatste drie waren in Belgie, Frankrijk en Duitsland. In Bels bekeek ik AA Gent, best leuk. Mooi stadion, fijn stadje en maar op een uurtje rijden. In Frankrijk was het Paris Saint-German. Ik kom uit die stad, dus het was een thuisduel.

In Duitsland ging ik naar Borussia Dortmund: ook maar twee uurtjes rijden. De beste herinneringen heb ik echter aan Italië. Ben diverse keren bij AC Milan en Juventus geweest. Geweldig. Italianen zijn zo stijlvol in alles wat ze doen. Wederom een kwestie van smaak, maar het is gewoon zo. De Serie A wint ook aan glans: Cristiano Ronaldo is er en het niveau stijgt weer zoals een jaar of tien geleden, toen de Italianen het mondiale (club)voetbal domineerden.

Echter rijd je ook niet zomaar even naar Rome of Napoli om het te checken. Het is fijn om een soort all in-pakket te vinden. Dus reis, verblijf en tickets voor de match bij een bureau dat goede recensies heeft. Er zijn genoeg opties. Spanje is ook een aanrader. En als je niet zo standaard probeer te zijn is Sevilla een dikke tip die jullie nu krijgen. Plezierige stad, vaak lekker weer en een heerlijke club met dito stadion. Pak je de pot tegen stadsrivaal Betis? Dan heb je dubbel geluk. Voor nu is het dus leuke en betrouwbare voetbaltrips maken en geld besparen via de beste aanbieders, zodat ik stras genoeg heb om Argentinië aan te doen.

0 Shares