Datum: zaterdag 9 september 2023, 22:50 - Auteur: Redactie

Roda JC verpest ‘Avondje NAC’ in bloedheet ‘Rat Verlegh’

NAC heeft de gewonnen derby van vorige week geen goed vervolg weten te geven. Tegen Roda JC keek het al na iets meer dan een kwartier spelen tegen een 0-2 achterstand aan. NAC deed voor rust nog wel iets terug via Roy Kuijpers, maar het was uiteindelijk niet genoeg voor een punt. In de absolute slotfase werd het zelfs nog 1-3 voor de bezoekers.

‘Never change a winning team’ moet Peter Hyballa gedacht hebben toen hij zijn elf basisspelers op het papier zette. Hij stelde dezelfde elf op, die de 1-4 overwinning behaalde in de Brabantse derby. Wel keerde Boy Kemper terug in de selectie na een lichte blessure.

Al in de eerste minuut werd NAC zeer gevaarlijk via Roy Kuijpers en Clint Leemans. Laatstgenoemde nam het doel van Bucker onder vuur, maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Aa de andere kant was het al wel raak bij de eerste echte kans. Enrique Peña Zauner zette de bal voor. Zijn voorzet werd niet aangeraakt, maar belande wel in het doel van Roy Kortsmit. 0-1, NAC moest in de achtervolging.

Die achtervolging liet nog even op zich wachten, want Roda werd sterker en drukten dit ook uit in de score. Na een kwartier spelen was het weer raak voor de Limburgers. Nu was het Maximilian Schmid die doel trof.

Na een half uur spelen deed NAC iets terug. Na een kansenregen van Bredase zijde was het uiteindelijk Roy Kuijpers die doeltreffende uit wist te halen. Van de rand van het zestienmetergebied pegelde de aanvaller de bal in de kruising en bracht daarmee het vertrouwen terug in de ploeg van Peter Hyballa.

Na rust was het plan van NAC duidelijk: aanvallen. Sigurd Haugen was tweemaal dichtbij. Op een kopbal uit een hoekschop had doelman Bucker een uitstekende redding in huis en even later herhaalde hij dit kunstje toen Haugen de bal hard laag in de hoek leek te schieten. De doelman was een flinke sta-in-de-weg voor NAC.

De tweede helft speelde zich vooral af op de helft van Roda JC. NAC deed er alles aan om de gelijkmaker te forceren. Achterin werd er af en toe natuurlijk ook wat weggegeven, maar de gelijkmaker leek dichterbij dan een verdubbeling van de voorsprong voor de bezoekers.

Nadat NAC alle wisselmoment al verbruikt had, moest Cuco Martina de strijd staken met een blessure. Dit betekende dat NAC het in de slotfase met tien man moest zien te bolwerken. Dit leek een moeilijke opgave te worden voor de Parel van het Zuiden en dat was het dan ook. NAC wist de gelijkmaker niet te maken en verloor zo van Roda JC. In de allerlaatste seconde was het Arjen van der Heide die nog de 1-3 maakte voor de bezoekers.

Volgende week gaat NAC op bezoek bij VVV-Venlo op zoek naar eerherstel.

NAC Breda – Roda JC 1-3 (1-2)
0-1 en 0-2 Roda JC, 1-2 Roy Kuijpers, 1-3 Roda JC.