Datum: zondag 15 oktober 2023, 16:00 - Auteur: Redactie

Wervelende eerste helft levert NAC winst op bij Cambuur

NAC heeft de mooie overwinning op FC Groningen een goed vervolg weten te geven door in Leeuwarden te winnen van SC Cambuur. Een goede eerste helft bleek uiteindelijk genoeg te zijn voor de overwinning. Tom Boere, Boy Kemper en Jan van den Bergh scoorde allen nog voor het rustsignaal. In de tweede helft kwam Cambuur nog gevaarlijk dichtbij dankzij twee treffers van Michael Breij, maar met hangen en wurgen werd de overwinning toch binnengesleept.

NAC verscheen voor de derde wedstrijd op rij met dezelfde elf namen aan de aftrap. Sinds de komst van trainer Jean-Paul van Gastel houdt de oefenmeester vast aan dezelfde elf. De ziekenboeg is nog steeds ruim, maar vandaag stond Aimé Omgba na een lange periode van afwezigheid weer op het wedstrijdformulier.

De supporters van beide ploegen werden niet verwend in de openingsfase. Wel kregen zowel Cambuur als NAC een flinke kans in het eerste kwartier. Eerst greep Tein Troost goed in op een schot van Sylvester van der Water. Even later kwam Haugen net een teenlengte tekort om de openingstreffer te maken.

Cambuur was veelvuldig in balbezit in het eerste bedrijf, maar deed eigenlijk weinig met dat balbezit. Ook NAC was slordig wanneer het de bal had. In de 29e minuut viel dan eindelijk wel eens alles de goede kant op voor NAC. Goed voorwerk van Jan van den Bergh zorgde ervoor dat Victor Wernersson de bal op een presenteerblaadje aan Tom Boere kon geven. De oud-Cambuur spits aarzelde niet en kegelde de bal in het dak van het doel voor de 0-1!

Negen minuten later werd het nog mooier voor de ploeg van Jean-Paul van Gastel. Boy Kemper stormde mee naar voren, kreeg de bal uiteindelijk van Tom Boere en schoot de bal op prachtige wijze in de kruising voor een verdubbeling van de voorsprong. Kemper en Boere deden dus wat ze vorige week ook tegen FC Groningen deden: Scoren.

Cambuur was het helemaal kwijt en NAC creëerde kans na kans. Op slag van rust was het dan ook nog een keer raak. Jan van den Bergh deed zijn bijnaam ‘Airforce Jan’ eer aan door uit een corner de derde Bredase treffer binnen te koppen. Bas Nijhuis floot gelijk voor het rustsignaal.

Henk de Jong greep in de rust keihard in en wisselde maar liefst drie spelers. Veel leek dit niet te weeg te brengen, maar toch kregen de Leeuwarders de start van de tweede helft waar ze op hoopten. Een doffe knal van Michael Breij viel uit het niets in het doel en Cambuur leefde weer.

Cambuur werd sterker en ook gevaarlijker. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok wist de thuisploeg de marge terug te brengen naar één. Opnieuw Michael Breij kon eenvoudig binnen tikken bij de tweede paal. Zo werd het nog spannend in de slotfase.

Cambuur kreeg nog kansen op de gelijkmaker, maar zo ver kwam het uiteindelijk gelukkig niet. Zo pakte Jean-Paul van Gastel zijn zevende punt uit drie wedstrijden en is hij als trainer van NAC nog ongeslagen.

Cambuur – NAC Breda 2-3 (0-3)